Koolhaas ontwerpt nieuw megahotel in Amsterdam

nhow hotel in Rotterdam © GF

Het architectenbureau OMA van architect Rem Koolhaas ontwerpt een nieuw megahotel bij de RAI in Amsterdam, dat de naam ‘nhow on air’ heeft meegekregen.

De 91 meter hoge toren telt 25 verdiepingen en 650 hotelkamers. Het hotel is geïnspireerd op een reclamezuil, liet Koolhaas weten bij de presentatie van het ontwerp. De kolos zal volgens de RAI het grootste hotel van de Benelux worden.

Het congres- en evenementencentrum wil al sinds de jaren zestig een groot hotel bij het complex hebben. In de zomer van volgend jaar gaat de eerste paal de grond in. Volgens de planning is het viersterrenhotel in 2018 gereed.

Op de bovenste etage komen een bar, een restaurant en een televisiestudio. De voorzieningen zijn verspreid over het gebouw, dat de vorm heeft van drie willekeurig op elkaar geplaatste vierkante blokken. Zo is de ontbijtzaal op de elfde verdieping en het wellnesscentrum op de achttiende.

Koolhaas, die de meeste hotels “grote klonten” noemt, hoopt dat zijn creatie een verbinding vormt tussen het centrum van Amsterdam en de Zuidas, waar veel kantoortorens bij elkaar staan. De architect was eerder verantwoordelijk voor markante gebouwen als het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie in Peking en de Nederlandse ambassade in Berlijn.

De exploitatie is in handen van het Spaanse concern NH Hotel Group, dat onder meer het merk ‘nhow’ gebruikt. Het hotel wordt ontwikkeld door vastgoedbedrijf COD. De gemeente Amsterdam en de RAI zochten in juni 2014 partijen voor het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een groot hotel bij het congrescentrum. Elf consortia schreven zich in. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content