In beeld: rangers maken jacht op stropers van schubdiertjes in de Centraal-Afrikaanse Republiek

.

Het covid-19 virus is waarschijnlijk afkomstig van een schubdiertje, een beschermde diersoort. In de Centraal-Afrikaanse Republiek worden de diertjes door lokale stropers gedood en de schubben verkocht. Een groep rangers met honden doet alle moeite om een einde te maken aan deze illegale jacht.

Het covid-19 virus dat de wereld momenteel in zijn greep houdt, is waarschijnlijk afkomstig van een schubdiertje, een beschermde diersoort. In China wordt op grote schaal gehandeld in deze dieren. Het vlees, en dan vooral de ongeboren foetus, geldt als een lekkernij. Van de huid wordt leer gemaakt en de schubben hebben, volgens de traditionele geneeskunst, een heilzame werking. Ze zouden de potentie verhogen, helpen tegen astma, kanker, psoriasis en goed zijn voor de bloedcirculatie. Er bestaat overigens geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek worden de diertjes door lokale stropers gedood en de schubben verkocht. De schubben leveren immers een klein kapitaal op: 55 dollar per potje. Maar omdat de vier soorten schubdiertjes die in de Centraal-Afrikaanse republiek voorkomen ook daar sinds 2019 een beschermde diersoort zijn, gaan rangers samen met honden actief op zoek naar de stropers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content