In beeld: de 44 mooiste onbekende plekjes in Europa

Ondanks het grote aantal toeristen dat Europa bezoekt, zijn er nog genoeg minder bekende pareltjes te vinden. Mastercard maakte een overzicht met 44 Hidden Treasures: van Inishowen in Ierland tot de Tarn kloof in Frankrijk en de Abdij van Orval in ons land.

In beeld: de 44 mooiste onbekende plekjes in Europa
© iStockphoto

1. Asturië in Spanje © iStockphoto

Asturië heeft het allemaal: bergen, kust, schitterende stranden, historische steden en een heerlijke keuken. Een plaats die je er zeker niet moet overslaan is het Covadonga klooster bij de ingang van het spectaculaire Picos de Europa Nationaal Park.

2. Mdina en Zebbug in Malta © iStockphoto

Malta heeft niet alleen een prachtige natuur, maar ook een enorme culturele-historische rijkdom, zeker voor zo'n klein land. Twee goede voorbeelden daarvan zijn Mdina met verschillende paleizen en barokke bouwwerken en Zebbug met zijn Arabische architectuur.

3. Halstatt en Salzkammergut in Oostenrijk © iStockphoto

De Hallstätter See in de regio Salzkammergut behoort tot de mooiste meren in Oostenrijk. Aan de oever ligt het schilderachtige stadje met dezelfde naam.

4. Azoren, Portugal © iStockphoto

Deze tot Portugal behorende eilandengroep biedt schitterende vergezichten, vulkanen, felgekleurde kratermeren, mooie vissersdorpjes en eindeloos veel wandelmogelijkheden.

5. Perast in Montenegro © iStockphoto

Het kustplaatsje Perast staat bekend om zijn Venetiaanse architectuur. Voor de kust wacht je nog een verrassing: het kunstmatig aangelegde eilandje Gospa of Skrpjela (Lady of the Rock) met daarop een in 1630 gebouwde bedevaartskerk.

6. Lednice-Valtice in Tsjechië © iStockphoto

Een hoogtepunt in de Tsjechische regio Lednice-Valtice is het Lednice kasteel, een combinatie van een Renaissance paleis en gotisch fort.

7. Pag eiland in Kroatië © iStockphoto

Aan de Adriatische kust in Kroatië zijn overal prachtige plekjes te vinden, maar Pag eiland behoort tot een van de hoogtepunten.

8. Saaremaa eiland in Estland © iStockphoto

Saaremaa is het grootste eiland in Letland en staat bekend om de vele traditionele windmolens. Bijzonder zijn de Kaali kraters: plaatsen waar 3.500 jaar geleden meteorieten insloegen en enorme gaten achterlieten die ondertussen gevuld zijn met groen water.

9. Volos en Pelion in Griekenland © iStockphoto

De Pelion regio is rustig, betaalbaar en zowel in de zomer als winter een aantrekkelijke plaats om je vakantie door te brengen. Je vindt er overal kleine, rustige stranden en baaitjes en Volos behoort tot de mooiste steden in Griekenland.

10. Velika Planina in Slovenië © iStockphoto

Maak een reis terug naar de tijd dat herders met hun kuddes over de bergen in Slovenië rondtrokken. In Velika Planina vind je hoog in de bergen de oudste nederzettingen van houten herdershutten in Europa.

11. Kaszuby in Polen © iStockphoto

Het Poolse Stonehenge, het Wdzydzkie meer waar je kano- en kajaktochten kan maken en overal kleine, traditionele dorpjes: dat vind je in de regio Kaszuby in het noorden van Polen.

12. Naarden in Nederland © iStockphoto

Het 16e-eeuwse vestingstadje Naarden is gebouwd in de vorm van een ster. Behalve de slotgrachten en versterkte muren zie je er overal historische monumenten.

13. Kaap Kolka in Letland © Laima Gutmare, Wikicommons

Toen Letland nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie was deze kaap verboden gebied voor gewone stervelingen omdat er een militaire basis gevestigd was. Nu is het een prachtig natuurgebied omringd door water dat - doordat de Golf van Riga en de Baltische Zee er bij elkaar komen - telkens wisselt van kleur.

14. Donau-Delta in Roemenië © iStockphoto

In de Donau-Delta komen 1200 soorten planten, meer dan 320 soorten vogels en 45 soorten zoetwatervissen voor. Ze leven er tussen het riet, in de zandduinen en in de bossen.

15. Balaton Uplands in Hongarije © iStockphoto

Het Balatonmeer is zo groot dat het bijna een zee lijkt. Ten noorden van het meer ligt Balaton Uplands dat een beetje doet denken aan de Provence en Toscane met heuvels en overal kleine, historische dorpjes.

16. Gjirokaster in Albanië © iStockphoto

In de stad Gjirokaster in het zuiden van Albanië vind je een bijzondere mix van Griekse en Ottomaanse architectuur. Bezoek ook zeker het fort, het grootste in het land.

17. Sevanmeer in Armenië © iStockphoto

Armenië is het oudste officieel christelijke land en staat dan ook bekend om zijn vele kloosters. Het Sevanavank klooster ligt aan de oever van het Sevanmeer en biedt een schitterend uitzicht over de uitgestrekte wateroppervlakte.

18. Sheki in Azerbeidzjan © iStockphoto

Sheki is een stad gelegen aan de legendarische Zijderoute. De Khansarai, het paleis van de Sheki Kans, herinnert nog aan die welvarende periode, net als vele andere monumenten gebouwd in islamitische stijl in de stad.

19. Brest in Wit-Rusland © iStockphoto

Brest heeft in de loop van zijn geschiedenis tot verschillende landen behoort en speelde in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol omdat het vlakbij de grens tussen Wit-Rusland en Polen ligt. Bezoek in ieder geval de citadel met de eeuwig brandende vlam.

20. Abdij van Orval in België © iStockphoto

De Abdij van Orval ligt in het hartje van Wallonië en staat bekend om het gelijknamige trappistenbier Orval en haar eponieme kaas. De imposante abdij zelf werd gebouwd in het jaar 1132.

21. Jajce en Pliva meren in Bosnië en Herzegovina © iStockphoto

De mooiste waterval in Bosnië is te vinden bij Jajce. De waterval is maar 20 meter hoog, maar de turquoise kleur van het water maakt het natuurfenomeen zo bijzonder. Bezoek ook de Pliva meren, bekend om de talloze kleine watermolentjes

22. Plovdiv in Bulgarije © iStockphoto

Plovdiv behoort tot de oudste nederzettingen in de wereld, maar ook de Balkan architectuur uit de 18e en 19e eeuw is bijzonder. Sla zeker het goedbewaarde Romeinse theater niet over.

23. Fano in Denemarken © iStockphoto

Fano, een deel van het Waddenzee Nationaal Park, kan je prima op de fiets verkennen. Je passeert mooie dorpjes en zal talloze vogels en wellicht zeehonden en andere dieren tegenkomen.

24. Turku in Finland © iStockphoto

Turku, gesticht in de 13e eeuw, is de oudste stad in Finland en rijk aan historische gebouwen.

25. Tarn canyon in Frankrijk © iStockphoto

Een spectaculair landschap, maar toch niet zo drukbezocht door toeristen waardoor je er nog een boottochtje kan maken zonder tegen andere vaartuigen aan te botsen.

26. Mtskheta in Georgië © iStockphoto

In Mtskheta liggen twee belangrijke religieuze monumenten: Svetitskhoveli en Jvari klooster. De omgeving van de stad is heerlijk voor sportievelingen. Ze kunnen er onder andere wandelen, skien en paragliden.

27. Saksisch Zwitserland in Duitsland © iStockphoto

Zandstenen rotsformaties zorgen in Saskisch Zwitersland in het oosten van Duitsland voor een merkwaardig landschap.

28. Grundarfjörður in IJsland © iStockphoto

Het stadje Grundarfjörður moet je vooral bezoeken om de prachtige omgeving met adembenemende watervallen.

29. Bethlehem in Galilea in Israël © Efrat 1705, Wikicommons

Niet te verwarren met Bethlehem bij Jeruzalem. Dit stadje met statige stenen gebouwen is volgens sommigen de geboorteplaats van Jezus.

30. Calabrië in Italië © iStockphoto

De meeste Italianen zijn het erover eens dat in Calabrië de mooiste stranden in het land te vinden zijn. Maar ook de kleurrijke dorpjes en heerlijk eten en lekkere wijn maken deze regio een fijne vakantiebestemming.

31. Trans-Ili Alatau in Kazachstan © Vihljun, Wikicommons

Trans-Ili Alatau is een adembenemend berggebied in het zuidoosten van Kazachstan. De bergen zijn er bijna 5.000 meter hoog. Het gebied is geliefd bij de lokale bevolking en bij bergbeklimmers, maar toeristen komen er nog maar weinig.

32. Auk¨taitija Nationaal Park in Litouwen © Wojsyl, Wikicommons

Resten van oude kastelen, mysterieuze begraafplaatsen, watermolens en dolfijnen. Deze merkwaardige mix vind je in dit nationale park in Litouwen.

33. Mavrovo National Park in Macedonië © Raso, Wikicommons

De blikvanger in dit nationale park is de half verdronken Sint Nicholas kerk. De kerk verdween gedeeltelijk onder water toen het kunstmatige Mavrovo meer werd aangelegd.

34. Chisinau in Moldavië © iStockphoto

Chisinau is niet alleen een mooie, kleurrijke stad, maar bezit met een wijnkelder waarin meer dan twee miljoen wijnflessen zijn opgeslagen ook een van de grootste wijnvoorraden ter wereld. Breng ook een bezoekje aan het Poesjkin-huis.

35. Tromso in Noorwegen © iStockphoto

In weinig steden kan je zoveel outdoor activiteiten ondernemen als in Tromso. Denk aan wandelen, kajakken, skien, langlaufen, tochten maken met sledehonden, walvissen spotten, vissen.....

36. Inishowen in Ierland © iStockphoto

Op het nog niet drukbezochte schiereiland Inishowen kan je prachtige wandelingen maken, leeft veel wild en kan je genieten van schitterende vergezichten.

37. Kazan in Rusland © iStockphoto

Kazan staat vooral bekend om het Kazan Kremlin, gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Een andere must see is de orthodoxe kathedraal gewijd aan de apostelen Petrus en Paulus.

38. Uvac Canyon in Servië © iStockphoto

De Uvac rivier baant zich slingerend een weg door het bergachtige gebied en heeft in de loop van de eeuwen deze kloof gevormd die op sommige plaatsen honderd meter diep is. Het is ook het leefgebied van de zeldzame vale gier.

39. Slovak Paradise National Park in Slowakije © iStockphoto

Dit nationale park doet zijn naam eer aan. Met zijn watervallen, maagdelijke bossen, verscholen grotten en kloven komt het aardig dicht in de buurt van een paradijs.

40. Gotland en Visby in Zweden © iStockphoto

Gotland is het grootste eiland in Zweden met een mooi kustlandschap. De sfeer is er rustig en ontspannen en in de historische stad Visby met zijn imposante kathedraal wandel je een paar eeuwen terug in de tijd.

41. Ruinaulta in Zwitserland © Domino, Wikicommons

Zwitserland is rijk aan natuurschoon en dat geldt zeker voor deze Ruinalta kloof waar het felblauwe water afsteekt tegen het groen van de omringde bossen.

42. Çanakkale in Turkije © iStockphoto

Çanakkale ligt in het noordwesten van Turkije en is, ondanks de mooie stranden en uitstekende restaurants, nog onontdekt. De stad ligt vlakbij de antieke site Troje en in Çanakkale kan je het houten paard uit de gelijknamige film met Brad Pitt bewonderen.

43. Lviv in Oekraïne © iStockphoto

Lviv ligt in het veilige, westelijke deel van Oekraïne. Het is een stad met een paar goedbewaard gebleven werelderfgoederen en je vindt er architectuurstijlen uit allerlei tijdperken door elkaar: van de Renaissance tot Modernisme.

44. Sint Michael's Mount in Groot-Brittannië © iStockphoto

Iedereen kent Mont-Saint-Michel in Frankrijk, maar deze Sint Michael's Mount is veel minder bekend, maar niet minder imposant.