Eerste ooievaars van Planckendael keren al terug van wintertrek

.

In de Zoo Planckendael zijn de voorbije dagen al 13 ooievaars neergestreken na hun jaarlijkse wintertrek naar het zuiden.

Ze hebben er de 20 oudere ooievaars vervoegd die de trek intussen niet meer wagen en dus het hele jaar door in het dierenpark verblijven. De komende weken worden nog tientallen vogels verwacht.

Vorig jaar telde Zoo Planckendael 77 bezette ooievaarsnesten, oftewel 11 koppels meer dan het jaar voordien en een absoluut record. Gemiddeld telt zo’n ooievaarsnest 2 à 3 jongen. Jaarlijks mag Planckendael dus meer dan 100 kuikens verwelkomen, die door verzorgers geringd worden en waarvan enkele veertjes worden bewaard voor onderzoek.

.
.© Jonas Verhulst

De vogels die nu weer neerstreken, zijn allicht exemplaren die relatief dicht bij huis overwinterden. De ooievaars die helemaal naar Zuid-Spanje of zelfs Noord-Afrika trokken, worden pas eind deze maand verwacht.

De vogels zijn ‘nesttrouw’ – ze zoeken na hun trek het liefst hun oude nest weer op en herstellen dat met nieuwe takken. De medewerkers van Zoo Planckendael helpen de ooievaars ook een handje door de bestaande nesten tijdens de winter te versterken en door nieuwe nestwielen te plaatsen om een verdere aangroei van de populatie aan te kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content