Eat the tourists: 13 drukbezochte bestemmingen waar toeristen niet langer welkom zijn

© Unsplash

Terwijl Portofino een boete heeft ingevoerd om de toestroom van toeristen te beperken en Venetië nu dagbezoekers laat betalen, nemen steeds meer populaire bestemmingen soortgelijke maatregelen.

Het paradoxale van reisbestemmingen: ze zijn prachtig, authentiek of uniek, waardoor ze veel toeristen aantrekken. Maar door de overweldigende drukte verliezen hun charme – denk aan de verstikkende menigten op Santorini – en worden ze ook onleefbaar voor de lokale bevolking. Daarom worden er steeds strengere maatregelen genomen om de toeristenstroom te reguleren.

© Unsplash

Na Barcelona en Formentera is de onvrede nu ook op de Balearen voelbaar. Het voorjaar van 2024 werd gekenmerkt door een reeks protesten van lokale bewoners die de toeristen zat zijn en dat duidelijk willen maken. Spandoeken, scheldpartijen, ruzies op terrassen… En zelfs een blokkade midden juni.

Een groepje boze Mallorcanen bezette de pittoreske baai van Caló des Moro, waarbij ze de aanwezige vakantiegangers vroegen te vertrekken en nieuwe bezoekers tegenhielden. Hun argument was dat deze paradijselijke baai van hen ‘gestolen’ was en dat zij er recht op hadden om er een hele dag van te genieten. Gekleed in T-shirts met de leuze ATAB, een variant op de anti-politie slogan All Tourists Are Bastards, of het nog directere eat the tourists, lieten de lokale bewoners hun ongenoegen blijken. Alleen al in Caló des Moro zou het massatoerisme verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van 70 kilo zand per dag, wat neerkomt op maar liefst twee ton zand per maand dat in handdoeken en sandalen verdwijnt – een ernstige bedreiging voor het lokale ecosysteem.

© Unsplash

Door hun enorme populariteit op sociale media hebben diverse locaties met prachtig uitzicht op Mount Fuji rigoureuze maatregelen genomen om de toeristenstroom te beteugelen. Op het dak van de Lawson-supermarkt in Fujikawaguchiko prijkt nu een imposante barrière van 2,5 meter hoog en 20 meter breed, geplaatst na excessief gedrag van fotografie-enthousiastelingen die op zoek waren naar de ultieme foto.

Vanaf 1 juli 2024 is het tevens verboden om tijdens bepaalde uren de top van Mount Fuji te beklimmen. Op het hoofdpad Yoshida wordt een toegangstaks van 2000 yen (12 euro) geïntroduceerd, met een dagelijkse limiet van 4.000 bezoekers.

© Unsplash

Het lijkt haast ongelofelijk, maar in Portofino heeft burgemeester Matteo Viacava besloten om slenteren te verbieden. Om de nauwe straatjes van zijn pittoreske stad weer toegankelijk te maken en de risico’s van te veel mensen op de openbare ruimte te verminderen, heeft de burgemeester een zone ingesteld waar het verboden is om te stoppen met lopen. Wie deze regel overtreedt, riskeert een boete van maar liefst 275 euro. Een prijzige selfie, hoe mooi die ook mag zijn.

© Unsplash

Om ‘het eiland levensvatbaar te houden voor toekomstige generaties’, heeft de parel van de Canarische Eilanden besloten tot actie over te gaan. Met slechts 151.000 inwoners en in 2022 alleen al 2,5 miljoen toeristen, is het evenwicht duidelijk verstoord. De eilandpresidente, Dolores Corujo, pleit ervoor Lanzarote te bestempelen als een ‘overbevolkte toeristische zone’ om het beter te kunnen beschermen. Ze vraagt een vermindering van het aantal Britse toeristen en wil in plaats daarvan ‘minder bezoekers met een hoger bestedingspatroon’ aantrekken om de lokale economie te stimuleren.

© Getty

Al in 2015 begon het stadsbestuur van de Catalaanse hoofdstad de strijd tegen Airbnb om te voorkomen dat de stad zou veranderen in een gigantisch toeristenslaapverblijf waar de lokale bevolking geen woonruimte meer zou vinden. In een recent interview met El País herinnerde de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, aan de noodzaak om grenzen te stellen aan het toerisme zodat het ‘een duurzame activiteit’ blijft.

© Getty

Met de naderende zomerseizoen, waarin honderden duizenden bezoekers hun koffers in Florence uitpakken, hebben de stadsautoriteiten de campagne ‘Enjoy, Respect Firenze‘ gelanceerd. Deze campagne herinnert eraan dat de stad een levend organisme is en vraagt om ze met de nodige zorg te behandelen.

In een persbericht bij de lancering van de campagne in mei 2024 werd benadrukt dat het historische centrum van de stad op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en dus behouden moet blijven. Dit houdt in dat er een gastvrijheidspact moet worden nageleefd tussen bewoners en toeristen, waarbij van de laatste groep wordt verwacht dat zij respect tonen tegenover de rijke geschiedenis en de verfijnde architectuur van het prachtige Toscane.

© Unsplash

Op 28 maart 2023 lanceerde de stad een online campagne om toeristen te ontmoedigen Amsterdam alleen te bezoeken om te feesten, alcohol en drugs te gebruiken of het Red Light District te bezoeken. Dit om te voorkomen dat de mooie Nederlandse stad verder uitgroeit tot een van de populairste Europese bestemmingen voor vrijgezellenfeesten, met alle mogelijke uitspattingen van dien. Voortaan krijgt iedereen die variaties van ‘kroegentocht Amsterdam’ of ‘goedkoop hotel Amsterdam’ in een zoekmachine intypt, een waarschuwing over de gevolgen (inclusief boetes) van ‘asociaal gedrag’ ter plaatse.

© Getty

Met jaarlijks tussen de 25 en 30 miljoen toeristen voor slechts 50.000 inwoners, staat het historische hart van Venetië voor de uitdaging dat er gemiddeld 1 inwoner is voor elke 570 toeristen, zonder de vervuiling mee te rekenen die wordt veroorzaakt door de boten die dagelijks naar deze prachtige havenstad komen. Daarom heeft de stad na het verbod op boten van meer dan 25.000 ton in het historische centrum besloten een dagelijkse belasting in te voeren voor bezoekers, variërend van 3 tot 10 euro, en afhankelijk van het seizoen en de drukte in de stad.

© Getty

Beroemd om haar ongerepte natuur en het perfecte speelterrein dat het biedt voor duikliefhebbers, heeft dit Japanse eiland in de prefectuur Okinawa zojuist een dagelijks maximumquotum van 1.200 bezoekers ingesteld, nadat het jaarlijks tot wel 300.000 reizigers ontving. Dit is een maatregel van de lokale autoriteiten om zowel de natuurlijke schoonheid van het eiland te behouden als de beschermde wilde kattensoort die er leeft.

© Unsplash

Met pieken in bezoekersaantallen tot wel 2.500 per dag heeft Marseille besloten om tijdens drukke periodes de toegang tot de calanques van Sugiton en des Pierres Tombées te beperken tot gereserveerde bezoeken. Dit om de lokale fauna en flora te beschermen en om zoveel mogelijk de overlast van het massatoerisme, waaronder veiligheidsproblemen en verkeersopstoppingen, voor de lokale bevolking te verminderen.

© Unsplash

De Komodo-eilanden, de natuurlijke habitat van de beschermde Komodovaraan, hebben onlangs hun toegangsprijs verhoogd naar ongeveer 250 euro, wat een vermenigvuldiging met 18 betekent. Deze maatregel is bedoeld om de biodiversiteit te beschermen, maar heeft lokale handelaars boos gemaakt, die stellen dat hun inkomsten sterk afhankelijk zijn van het toerisme.

Hoewel Cinque Terre (voorlopig) heeft afgezien van het instellen van een dagelijks bezoekersquotum, heeft deze pittoreske Italiaanse bestemming toch de Cinque Terre Card geïntroduceerd. Hiermee krijgen toeristen voor 7,50 euro per dag toegang tot het hele nationale park. Daarnaast heeft de gemeente een systeem van boetes ingesteld, variërend van 50 tot 2.500 euro, voor toeristen die de routes en steile paden bezoeken op slippers of met gladde zolen.

© Unsplash

Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen, kampt met overtoerisme en heeft nu een dagelijks maximum van 2.500 bezoekers ingesteld. Deze maatregel moet de eeuwenoude pracht beschermen tegen erosie. Op zijn hoogtepunt trok het Machu Picchu meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content