Deze plaatsen moet je zien in Slowakije

De ruige natuur van het Hoge Tatra-gebergte, eeuwenoude kuuroorden, leuke historische stadjes, robuuste kastelen, mysterieuze grotten en een boeiende geschiedenis: dat is Slowakije.

Deze plaatsen moet je zien in Slowakije
© iStockphoto

Lees ook: Bratislava: het nieuwe hipsterwalhalla

Bratislava © iStockphoto

De hoofdstad Bratislava is geen stad waar je meteen voor valt en leeft altijd een beetje in de schaduw van beroemde buursteden als Wenen, Praag en Boedapest, maar wanneer je wat verder kijkt zijn er zeker mooie plekjes en een eigen karakter te vinden.

Bratislava © iStockphoto

Het oude centrum van Bratislava is klein, maar met zijn smalle straatjes met kinderkopjes en pastelkleurige huizen erg charmant. In dit verkeersvrije deel van de stad liggen overal gezellige cafe's, restaurants en koffiebars. Het eten en drinken is er bovendien veel betaalbaarder dan in vrijwel alle andere Europese steden.

Bratislava © iStockphoto

Buiten het oude centrum vind je een mix van verschillende architectuurstijlen door elkaar heen: de bouwstijl uit de tijd van de Habsburgers, modernistisch, Sovjetarchitectuur.....

Bratislava © iStockphoto

Bratislava ligt aan de Donau en de stad is rijk aan parken, tuinen en meren.

Hoge Tatra gebergte © iStockphoto

Het Hoge Tatra gebergte ligt op de grens met Polen en staat bekend om de vele bergmeren waarin het zonlicht vaak prachtig weerspiegeld wordt.

Hoge Tatra gebergte © iStockphoto

De bergen zijn er tussen de 900 en 2655 meter hoog en bieden eindeloos veel wandelplezier.

Slovak Paradise National Park © iStockphoto

Dit nationale park - in het Slovaaks: Slovensky Raj - ligt in het centrum van het land. Het is een schitterend bosgebied met talloze meertjes, watervallen en een van de mooiste grotten van het land.

Slovak Paradise National Park © iStockphoto

Kosice © iStockphoto

Dankzij het goed bewaarde historische centrum wordt dit stadje vaak het mooiste in Slowakije genoemd. Net als in Wenen kan je er heerlijk koffie drinken in een van de koffiehuizen.

Kosice © iStockphoto

Kosice was in 2013 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het grootste project was toen de transformatie van oude militaire barakken in een innovatief cultureel centrum: het Kasarne Kulturpark. Ook een voormalig zwembad kreeg een andere functie: een kunsthal. Maar voor kunst hoef je niet per se een museum in. Kosice staat bekend om de prachtige straatkunst dankzij het Street Art Communication Festival.

Kosice © iStockphoto

Spis kasteel © iStockphoto

Het Spis kasteel behoort tot de grootste kastelen in Centraal Europa. Het werd gebouwd in de 12e eeuw, maar brandde in 1780 voor een groot deel af.

Spis kasteel © iStockphoto

Sindsdien staat het kasteel leeg en raakte het in verval. Maar in het laatste deel van de 20e eeuw werd er gewerkt aan een reconstructie van het enorme bouwwerk.

Grotten © iStockphoto

In Slowakije liggen zo'n 2000 grotten waarvan het grootste deel nog onbetreden is. De hele Karst-regio staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Grotten © iStockphoto

Voorbeelden van grotten die je kan bezoeken: Belianska, Bystrianska, Bojnice kasteelgrotten, Dobsinska ijsgrotten.....

Levoca © iStockphoto

Levoca staat bekend om de mooie Renaissance-gebouwen en de stadsmuren die nog helemaal overeind staan. In de katholieke Sint Jacobskerk staat het hoogste houtsnij-altaar ter wereld (18 meter).

Levoca © iStockphoto

Orava kasteel © iStockphoto

Dit kasteel is misschien wel het mooiste in het land. De robuuste, gotische burcht torent hoog boven het dorpje Oravsky Podzamok uit. De beroemde Duitse horrorfilm Nosferatu werd hier in 1922 opgenomen.

Orava kasteel © iStockphoto

Banska Stiavnica © iStockphoto

Dit stadje ligt op een schilderachtige plaats in de caldera van een vroegere vulkaan. Het behoort tot de oudste stadjes in het land. Aan de gebouwen kan je nog zien dat het in het verleden dankzij de zilverwinning een rijke plaats was. Gegoede mijneigenaren bouwden er imposante huizen. Bovendien telt het stadje twee kastelen: het oude en het nieuwe.

Banska Stiavnica © iStockphoto

Zilina © iStockphoto

Zilna is een mooi stadje aan de oever van de Vah rivier. Het Marianske-plein is het kloppende hart van het stadje, maar ook in de rest van Zilina zijn mooie, historische gebouwen te vinden. Ook de natuurrijke omgeving is de moeite waard.

Zilina © iStockphoto

Trencin © iStockphoto

Ook Trencin ligt in een mooie omgeving waar je fijn kan wandelen. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het stadje is het kasteel dat ver boven Trencin uitsteekt.

Trencin © iStockphoto

Trnava © iStockphoto

Trnava behoort tot de oudste steden in het land en wordt wel 'het Slowaakse Rome' genoemd omdat er veel kerken en andere gebouwen uit de 16e eeuw staan. Trnava was toen het religieuze centrum van Hongarije. De stad telt maar liefst 27 torens.

Trnava © iStockphoto

Bojnice © iStockphoto

Bojnice is een klein stadje met krap 5.000 inwoners. Het telt twee beroemde bezienswaardigheden: de oudste dierentuin in het land en het majestueuze kasteel gebouwd bovenop een rots met daarin een natuurlijke grot.

Bojnice © iStockphoto

Bojnice is ook een van de oudste kuuroorden in het land. De weldadige bronnen werden al in 1549 voor het eerst vermeld.

Vlkolinec © iStockphoto

Vlkolinec is een traditioneel Centraal-Europees dorpje met houten huizen en gelegen temidden van de bergen. Het staat in zijn geheel op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Het behoort tot die zeldzaam wordende plaatsen waar de tijd niet vooruit lijkt te gaan.

Vlkolinec © iStockphoto

Cicmany © iStockphoto

Ook Cicmany ziet nog zo uit als eeuwen geleden. Typisch voor dit dorpje zijn de speciale patronen en decoraties op de houten wanden.

Cicmany © iStockphoto

Bardejov © iStockphoto

Bardejov heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum en ligt mooi aan de voet van de Beskyd bergen. De originele stadsmuren staan nog overeind en dat geldt ook voor een groot aantal gotische en houten huizen. Net als Bojnice staat Bardejov al eeuwen bekend als kuuroord.

Bardejov © iStockphoto

Houten kerken © iStockphoto

Verspreid door het land staan zo'n 50 houten, typisch Slowaakse kerken. Ze liggen vaak in de natuur in de buurt van een dorpje. Binnenin de kerken zijn vaak prachtige iconen te zien. De kerk op de foto ligt in Nizny Komarnik.

Houten kerken © iStockphoto

Op de foto: Tatranska Javorina

Presov © iStockphoto

Presov is een dynamische handels- en universiteitsstad met een charmant historisch centrum dat bovendien goed onderhouden wordt. De stad wordt omringd door bergen.

Presov © iStockphoto

Donovaly © Kovop, Wikicommons

Donovaly is - met meer dan 11 kilometer aan pistes - het grootste wintersportoord in Slowakije. Ook races met sledehonden zijn er in de winter een geliefd tijdverdrijf.

Donovaly © Kovop, Wikicommons

Devin kasteel © JoJan, Wikicommons

Dit kasteel vormt een knap geheel met de 212 meter hoge rots waarop het gebouwd is.

Devin kasteel © Abrget47j, Wikicommons

Los van het kasteel staat balancerend op een spitse rots een uitkijktoren.

Liptov Museum © iStockphoto

In dit openluchtmuseum in het plaatsje Pribyliane krijgen bezoekers een goed beeld van de geschiedenis van het land. Van een Renaissance- kasteel tot een vroeggotische kerk... alle verschillende stijlen en tijdperken komen aan bod.

Havranok © iStockphoto

Havranok is de belangrijkste archeologische site in het land. Er werden de resten van een prehistorisch Keltisch fort en van een middeleeuws houten kasteel opgegraven. Beiden zijn gedeeltelijk gereconstrueerd.

Havranok © iStockphoto