De kamer van Hemingway

Er bestaan heel wat hotels die luxe, service en comfort bieden, maar weinig hotels kunnen de geschiedenis van dit Gran Hotel La Perla in Pamplona evenaren.

Waar: Pamplona, in de regio Navarra in het noorden van Spanje.

Waarom: Los Sanfermines van 6 tot 14 juli, met als hoogtepunt de encierro, het rennen met de stieren door de straten van het oude centrum. Maar het festival is meer dan dat. Het is in eerste instantie bedoeld als eerbetoon aan San Fermin, de patroonheilige van Navarra, en is vooral een culinair en drankfestijn met folkloristische, religieuze en culturele aspecten, zoals een processie, stierengevechten en lokale muziek.

Hotel: Gran Hotel La Perla is het oudste hotel in Spanje dat nog in bedrijf is, en heeft in zijn 130-jarige bestaan een monarchie, republiek, dictatuur, democratie, een wereldoorlog en een cholera-epidemie meegemaakt. Die epidemie werd de eerste eigenaar van het hotel zelfs fataal.

Maar de plek staat vooral bekend om de rits beroemdheden die ze tot haar gasten mocht rekenen: Charlie Chaplin, Orson Welles, drie verschillende koningen, de componist Pablo Sarasate, stierenvechter Manolete, tenor Julián Gayarre en Ernest Hemingway. Vooral die laatste drukte zijn stempel. Hij zorgde er immers met zijn boek The Sun Also Rises voor dat het San Ferminfeest veranderde van een lokaal festijn in een wereldberoemd evenement dat zo’n half miljoen bezoekers trekt.

Deze aspecten maken het hotel een unieke plek om te overnachten. Zoals ze het zelf verwoorden: er bestaan meer plekken die een vergelijkbare service, comfort en luxe bieden, maar dezelfde rijke geschiedenis en boeiende verhalen zullen ze nooit kunnen evenaren.

Alhoewel het hotel in 2007 volledig werd gerenoveerd, zijn objecten en persoonlijke bezittingen van de beroemde gasten opgenomen in de nieuwe inrichting, levensgrote historische foto’s en portretten herinneren aan het verleden, en de kamer van onder andere Ernest Hemingway ziet er nog precies zo uit als in de tijd dat de vermaarde schrijver er verbleef, maar wel met de voorzieningen van nu.

Zo hebben alle kamers een dubbele douche, hydromassage, een bad, plasma-tv, gratis internet, ruime aangename bedden en een balkon met uitzicht op de stad en op de voorbijrazende stieren en stierenrenners tijdens het San Ferminfeest.

Nuttige adressen:

Blog van Gran Hotel La Perla

San Ferminfeesten

Toeristische dienst van Pamplona

Toeristische dienst van de regio Navarra

Santiago de Compostella

Het vijfsterrenhotel telt 44 kamers. Voor een standaardkamer met ontbijt betaalt u voor twee personen vanaf 198 euro, zonder ontbijt vanaf 173 euro. Het hotel ligt direct aan de Camino de Santiago, en voor pelgrims zijn er speciale arrangementen. Gran Hotel La Perla, Plaza del Castillo 1, 31001 Pamplona (Navarra), Spanje, +34 948 223 000, informacion@granhotella perla.com, www.granhotellaperla.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content