Centre Pompidou introduceert klein rondreizend museum

© Epa

Het Centre Pompidou in Parijs lanceert in oktober een “Centre Pompidou mobile”, een klein rondreizend museum dat van stad tot stad zal rondtrekken.

Het vermaarde Centre Pompidou of Centre Beaubourg, het centrum voor moderne kunst in Parijs, lanceert in oktober zijn “Centre Pompidou mobile”, een klein rondreizend museum dat van stad tot stad zal rondtrekken.

Het zal telkens een vijftiental meesterwerken voorstellen met als doel

gratis cultuur te brengen bij de mensen die er moeilijk hun weg naartoe vinden.

“Dit is een wereldpremière”, verklaarde de directeur van het Centre Pompidou, Alain Seban. “Meesterwerken in de moderne kunst laten rondreizen in een zwervende structuur is zonder voorgaande”, beweert hij.

Chaumont (bij Parijs) wordt vanaf oktober tot en met december 2011 de eerste stad die deze rondreizende structuur ontworpen door architect Patrick Bouchain onder de gedaante van een kermis- of circustent zal ontvangen. Dan trekt het mobiele museum naar het noorden van Frankrijk in 2012, vervolgens naar het westen en dan het zuiden.

Het reizend museum met een oppervlakte van 650 m2, zal bestaan uit drie bouwelementen van aluminium en staal die bedekt worden met een gekleurde doek.

Theater en kunst

De eerste expositie bedacht door het Centre Pompidou is opgemaakt rond het thema kleur en stelt de belangrijkste werken voor van de grote meesters van de moderne kunst (Fernand Léger, George Braque, Henri Matisse, Pablo Picasso, Alexander Calder) naast een hedendaags werk van Olafur Eliasson.

De entree is gratis. Mediateurs en acteurs zullen het publiek helpen de werken te ontdekken.

De kosten van het concept en de constructie van het mobiele museum bedragen 2,5 miljoen euro, die door de overheid en sponsors wordt betaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content