Uluru-Kata Tjuta National Park

Wat lokt jaarlijks 650.000 bezoekers van over de hele wereld naar het midden van de hete en dorre Australische bush? De roemruchte rode zandstenen rots ‘Uluru’ (Ayers Rock).

Wat lokt jaarlijks 650.000 bezoekers van over de hele wereld naar het midden van de hete en dorre Australische bush? De roemruchte rode zandstenen rots ‘Uluru’ (Ayers Rock).

Het Uluru-Kata Tjuta National Park ligt in Centraal Australië en bevat een van ’s werelds bekendste natuurverschijnselen. De roemruchte rode monoliet, Uluru, alias ‘The Rock’, werkt al jarenlang als een ware magneet op miljoenen toeristen.

Dat is niet verwonderlijk aangezien het fenomenale natuurwonder een uiterst indrukwekkende verschijning is die bovendien nog eens in een waas van mysterieuze aboriginalmythologie baadt.

Het nationale park heeft naast Uluru nog een andere belangrijke geologische bezienswaardigheid binnen zijn grenzen, namelijk een groep rotsen met de naam Kata Tjuta, in de Australische volksmond beter bekend als ‘The Olgas’.

Ernest Giles, een van de eerste Europeanen die de Olgas en Uluru verkende, schreef: “Mount Olga is the more wonderful and grotesque; Mount Ayers the more ancient and sublime.”

De populariteit van de rotsen heeft echter ook enkele minder prettige kanten met zich meegebracht. Ten eerste wordt er niet echt veel rekening gehouden met het feit dat Uluru voor de Aboriginals eigenlijk een heilige site en van groot spiritueel belang is.

Ten tweede, rondom het park werden in een ijltempo allerlei faciliteiten opgetrokken voor de vele toeristen die het zoveelste wereldwonder kwamen bezoeken. Een ding is zeker: aan overnachtingsmogelijkheden nabij Uluru geen gebrek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content