Praktische informatie


Ligging
Het park ligt aan de Australische oostkust in de Great Dividing Range, 60 tot 110 km ten westen van Sydney, de hoofdstad van de provincie New South Wales. Dat is zowat 1 à 2 uurtjes rijden met de auto.

Grootte
Het Blue Mountains National Park is 1.989 km² groot. Bijna even groot als de provincie Vlaams-Brabant.

Klimaat
Het klimaat in de Blue Mountains is gematigder dan in Sydney. In Mount Victoria – op meer dan 1.000 meter boven het zeeniveau – is de temperatuur zowat 7°C lager dan in de stad. Tijdens de wintermaanden (juni, juli en augustus) is de gemiddelde temperatuur in de Upper Mountains rond 5°C terwijl de zomer (december, januari en februari) gemiddelde temperaturen kent van rond de 18°C.

De Lower Blue Mountains hebben een veel warmer klimaat. Lapstone ligt slechts 160 meter boven het zeeniveau. In de winter is de gemiddelde temperatuur er 16°C, in de zomer 29°C.

Ondanks de koele temperaturen kennen de Upper mountains slechts 5 sneeuwdagen. In de Lower mountains komt meer natte sneeuw voor. De Blue Mountains kennen een hogere neerslag dan in Sydney. De Upper Blue Mountains ontvangen gemiddeld rond 1050 mm neerslag per jaar, terwijl de Lower Blue Mountains rond de 850 mm per jaar ontvangen.

Bereikbaarheid

Auto
Als je van Sydney komt, neem je de M4 motorweg (tolweg) in Strathfield en rijd je door de Lapstone bergen naar de Great Western Highway. Een alternatieve route is de Bells Line of Road naar Mount Victoria via Windsor en Richmond en dan naar de Great Western Highway. Deze weg is stukken mooier dan de drukke Great Western Highway.

De Great Western Highway deelt het park in een noordelijke en zuidelijke helft. Langs deze weg bevinden zich vele ingangen, zoals bij Glenbrook 50 km van Sydney), Wentworth Falls, Katoomba en Blackheath.

Bezoekers die uit het westen komen, bereiken de bergen via Lithgow en Hartley. Je komt de Blue Mountains binnen via Victoria Pass die je meteen naar de top van Mount Victoria brengt.

Trein
Beschik je niet over een wagen? Geen probleem. Het park is ook voor gebruikers van het openbaar vervoer vlot bereikbaar. Het is ook de meest stressloze manier om de bergen te bereiken. Elk uur vertrekt er een sneltrein naar de Blue Mountains vanuit het Centraal Station van Sydney. De spoorweg loopt langs de Great Western Highway door de bergen. Er zijn veel stations tussen Glenbrook en Mount Victoria, zoals bij Katoomba en Blackheath.

Op de website van Cityrail kan je het uurrooster en eventuele meldingen van werkzaamheden raadplegen (Blue Mountains Line timetable). Sinds 2001 kan je ook rechtstreeks vanuit Sydney Airport naar het Central Railway Station, waar je op een dubbeldekker bergtrein kan stappen.

Bus
Veel populaire attracties in het park zijn bereikbaar met de bus. Een aantal busmaatschappijen zoals Blue Mountains Bus Company bieden ook daguitstappen naar de Blue Mounatins aan. Deze tours vertrekken van het Circular Quay in Sydney.

Foto: New South Wales Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content