Praktische informatie

Tijdzone
+ 7 uur in het westen, + 8,5 uur in het oosten

Geld
Australische dollar

Beste reistijd
Australië kan het hele jaar door bezocht worden, maar in de herfst en de lente is het weer in heel het land het gunstigst.

Culturele gedragsregels
De omgangsvormen lijken op die in andere Engelssprekende landen en meer algemeen op die van West-Europa. De Australiërs zijn wel losser, je bent best niet té ongeduldig.

Zelf lachen ze veel met hun eigen land en geschiedenis, maar als buitenlander kan je er best geen grappen over maken.

Sport zoals rugby en Australian football zijn populaire gespreksonderwerpen.

Afstand
Brussel-Canberra: 16.720 km. Dat is bijna 20 uur vliegen.

Verkeersregels
In Australië rijdt men aan de linkerkant van de weg. Daarnaast is de voorrang van rechts heel erg belangrijk in Australië. Zowel voor- als achterin moet je je autogordel dragen en alcohol achter het stuur wordt absoluut niet getolereerd.

Grote wegen zijn geasfalteerd en hebben een dubbele rijbaan. Maar er zijn ook veel zandwegen, die vooral in het regenseizoen erg modderig kunnen zijn. Langs de grote routes is ook de bewegwijzering grondig uitgebouwd en liggen er voldoende bezinestations. Voor de kleinere wegen is een wegenboek wel aangewezen en moet je op voorhand goed weten waar het volgende tankstation ligt. Benzine wordt duurder naarmate je verder van een stad bent.

Als je van plan bent om rond te toeren in de Outback, moet je op voorhand je reis goed plannen om niet voor verrassingen te komen staan. Zoals de beste tijd om te vertrekken, de beschikbaarheid van water, faciliteiten, eventueel of je een extra voorraad benzine moet voorzien. Als je toch problemen krijgt, blijf dan best bij je auto. Het is namelijk makkelijker om een auto terug te vinden dan een mens en je auto biedt je bescherming tegen de zon.

Soms kan het ook voorvallen dat er plots een kangoeroe op de baan springt. Aangezien de dieren meestal in groep leven, let je best op als je er eenmaal één gezien hebt. Een ander typisch fenomeen zijn de zogenaamde road trains. Dat zijn enorm lange vrachtwagens die aan een hoog tempo over de wegen razen. Als je er één ziet aankomen, ga je dus best eventjes aan de kant staan.

Openbaar vervoer
Voor de lange afstanden zijn er tal van binnenlandse vluchten. Daarnaast zijn er ook treinen, al zijn die niet zo populair. Al valt dat in de grote steden en aan de Oostkust nog mee. Mooi is wel The Ghan-Lijn van noord naar zuid.

Wel geliefd zijn de talrijke busverbindingen. Als u een pas koopt kan u er tijdens de geldigheidsperiode vrijwel onbeperkt mee reizen. In de grote steden zijn ook taxi’s erg geliefd, omdat ze helemaal niet duur zijn.

Documenten
Benodigde reisdocumenten voor Australië.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Elektriciteit
110-240-250 volt

Telefoonnummer
00 61

Nuttige adressen
Belgische ambasssade in Australie

Australische ambassade in Belgie

Links
Australia Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content