Geschiedenis

Hoewel er bewijzen zijn dat Boedapest al duizenden jaren bestaat, is de stad pas in 35 voor Christus erkend. De Romeinen noemden dit toen Aquincum en de ruïnes kan je nog vinden in de wijk Óbuda.

Toen het Romeinse Rijk af begon te brokkelen werd de regio steeds zwakker. De Hunnen vielen hier binnen. Later andere stammen, waaronder de Magyaren, een volk dat oorspronkelijk uit West-Siberië kwam. Zij vestigden zich definitief in Hongarije. De drie zustersteden Pest, Buda en Óbuda groeiden langzaam uit tot belangrijke centra.

In 1241 vielen de Mongolen Pest binnen en herleidden Hongarije tot één grote puinhoop. Na de terugtrekking van de Mongolen, besloot koning Béla IV om zijn stad beter te wapenen en liet onder andere fort in Boeda bouwen.

Na verloop van tijd begon de bevolking sterk te groeien, zowel in Boeda als in Pest. Hongarije bloeide, zeker onder koning Matyas want die schonk Hongarije een Gouden Eeuw. Hij maakte van Boeda een centrum van de Renaissance.

Hij kon ook de dreiging van de Turken weerstaan door de oprichting van het Zwarte Leger. Matyas liet echter geen troonopvolger na en dit bracht weeral opnieuw chaos met zich mee. Ulaszlo werd zijn opvolger, maar die was een marionet van de gegoede klasse. Onder zijn heerschappij werd het Zwarte Leger ontbonden en ontstond er een burgeroorlog van de plattelandslieden tegen de gegoede klasse. Deze eersten werden echter op een wrede manier onderdrukt door de hogere klasse.

Na de bezetting van Boeda door de Turken, kwamen de Habburgers er aan. Zij investeerden veel in Boeda en Pest, vooral keizerin Maria Theresia. De twee steden werden welvarend en trokken veel immigranten aan.

In 1867 werd de natie Oostenrijk-Hongarije geboren. Er brak een schitterende tijd aan voor Hongarije: Boeda en Pest werden verenigd, de levensomstandigheden verbeterden, de rijkdom nam toe, de cultuur ontwikkelde zich, … Dat bleef zo tot bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Oostenrijk-Hongarije bleek een hele zwakke partij. Hongarije werd bezet en in 1919 herleid tot tweederde van zijn grondgebied.

In de jaren dertig profileerde Hongarije zich als bondgenoot van nazi-Duitsland. Vooral om het in de eerste wereldoorlog verloren grondgebied terug te winnen. Dat bekwam het land en Boedapest slecht. De stad werd volledig plat gebombardeerd door de geallieerden.

Het land kwam onder toezicht van de Sovjetunie na de oorlog. In 1956 ontstonden er rellen in Boedapest, de opstandelingen wilden onafhankelijkheid. Tevergeefs… Pas in 1989 viel het communistische regime en zo ontstond de Republiek Hongarije. In 1991 vonden er voor het eerst vrije verkiezingen plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content