AMSTERDAM VOOR OVERDAG EN DAUW

Jimmy Woo © Wouter Van Vaerenbergh

Als nachtburgemeester drukt Mirik Milan zijn stempel op Amsterdam. Knack Weekend volgde hem naar zijn favoriete winkel- en eetadressen, de nachtelijke hotspots en de stijlvolste ‘crashplekken’.

Bij het nachtleven denken buitenstaanders vaak aan hedonisme of aan problemen als overlast en alcoholmisbruik”, zegt Mirik Milan (35). “Niet aan zijn meerwaarde. Nochtans biedt de nacht creatievelingen ontmoetingsplaatsen en stimuleert hij samenwerking en talentontwikkeling. Als twintiger ging ik housefeestjes met een hoog DIY-gehalte organiseren, en even later werkte ik aan fotoshoots en culturele evenementen. Net daarom is een bloeiend nachtleven essentieel voor een sterke lokale economie.”

Milan groeide op aan de Keizersgracht en werd tot nachtburgemeester verkozen in 2012. Zijn tweede en laatste termijn loopt af over een jaar. Onder zijn hoede werd de ooit ludieke titel een volwaardige stichting, waarvan 50% gesubsidieerd is door de gemeente Amsterdam en 50% gefinancierd wordt door het nachtleven zelf. De gemeente vraagt hem ook om advies bij beslissingen over openingsuren, nieuwe uitgaanslocaties, overlastmaatregelen en verduurzaming. “De nachtburgemeester signaleert noden en behoeften, bemiddelt en brengt mensen samen”, legt Milan uit. “Iedereen moet samen aan tafel: de politiek, de ambtenarij, horeca-ondernemers, de organisatoren van de zowat 450 festivals per jaar en iedereen die ’s nachts creatief bezig wil zijn. Niet om het beleid achteraf te evalueren en bij te sturen, maar vóóraf, om in overleg en met kennis van zaken een beleid uit te stippelen. Het doel is niet méér feesten, maar betere feesten voor iedereen.”

Op Milans palmares staan onder meer een internationale Night Mayor Summit, de introductie van hosts op drukke uitgaansplekken, netwerkmomenten voor ondernemers, club-opendeuren voor buurtbewoners en de jaarlijkse Nacht voor de Nacht, waarbij één pasje toegang biedt tot talloze clubs. Milan werd ook geconsulteerd door Louis Vuitton voor hun nieuwste City Guide over Amsterdam. Maar het meest trots is hij op de invoering van 24-uursvergunningen, in 2013. Tien zaken mogen nu de klok rond hun deuren openen. “Dat heeft Amsterdam echt op de kaart gezet als koploper inzake nachtcultuur en innovatie. Het punt is niet alleen dat het dancepubliek later en langer uitgaat, de langere openingsuren leiden ook tot meer doordachte multifunctionele projecten. ’s Nachts kun je echt heel wat dingen doen, je beperken tot een discotheek is passé.”

nachtburgemeester.amsterdam, nachtvoordenacht.nl

SHOPPEN 2PR

Nederlanders zijn van nature niet erg stijlvol, lacht Milan. “De doornsnee-Italiaanse opa loopt er cooler bij dan een 25-jarige Amsterdammer.” Zelf draagt hij liefst comfortabele en baggy kleding met een originele snit of afwerking. 2PR is volgens hem de perfecte kledingwinkel voor mannen: het edgy, maar niet schreeuwerige aanbod gaat er van ontwerpers als Rick Owens en Damir Doma, tot de labels Masnada en Lost & Found – een coherent geheel in vaak donkere kleuren. Ook de schoenen van Owens zijn er te vinden. Uitbater Miro opende de zaak 21 jaar geleden en is een vriend : “Hij pikt er telkens drie stukken uit, en dan koop ik er twee.”

Oude Hoogstraat 10-12. 2pr.amsterdam

Mary Go Wild

Uitgeverij, platenlabel, lifestylelabel en webshop: Mary Go Wild is het allemaal. De gelijknamige conceptstore op de Zeedijk – hartje Chinatown – is sinds 2014 het walhalla voor danceliefhebbers, en verkoopt onder meer boeken, vinyl, dvd’s, T-shirts en memorabilia allerhande. Daarnaast zijn er signeer- en livesessies met binnen- en buitenlandse dj’s, en kleinschalige raves in de kelder. “Nachtraven kunnen er ook altijd terecht voor tips”, zegt Milan. “Het personeel vertelt je met plezier waar de hippe feestjes doorgaan.”

Zeedijk 44. marygowild.nl

Droog

Ook de hub van het spraakmakende designlabel Droog, in een zeventiende-eeuws gildenhuis, is een favoriet van de nachtburgemeester. Met ontwerpen als de ‘Rag Chair’ en de ‘Chest of Drawers’ van Tejo Remy, en de ‘Tree Trunk Bench’ van Jurgen Bey speelde het label een cruciale rol bij de explosie van Nederlands design in de jaren negentig. Droog toont zijn volledige gamma niet alleen in de winkel op het gelijkvloers, maar richtte er op de eerste verdieping ook een stijlvol en aangenaam café mee in, alsook een hotelkamer op de bovenste verdieping.

Staalstraat 7B. droog.com, hoteldroog.com

ETEN Rijsel

Een oude huishoudschool, vintage meubels en een open keuken met authentieke Frans-Vlaamse klassiekers als gegrild piepkuiken, onglet, Bretonse vissoep en Oostendse smeus: Rijsel in Amsterdam-Oost is het summum van wat Het Parool ooit “nouveau ruig” noemde. Het is niet toevallig zijn favoriete restaurant, zegt de nachtburgemeester: “De laatste zeven, acht jaar boomen kwaliteitsrestaurants in Amsterdam, en Rijsel behoort tot de top. Ook de relaxte sfeer, de wijnkaart en de on-Amsterdamse service zijn uitstekend.” Een driegangenmenu uit de compacte en vaak wisselende kaart kost 34,50 euro. Telefonisch reserveren is een noodzaak.

Marcusstraat 52B. Open op weekdagen vanaf 18 uur, +31 20 463 21 42, rijsel.com

Viscafé De Gouden Hoek

Vis in Amsterdam betekende jarenlang kiezen tussen snacktenten en prijzige restaurants. Voor de gulden middenweg zorgt sinds eind 2015 dit trendy, New York-achtige fish-and-chipsrestaurant in Amsterdam-West. “Er wordt gekookt met bijvangst van de visafslag in IJmuiden : met ondermaatse vissen en soorten die per ongeluk meekwamen in de netten. Een mooie filosofie in tijden van overbevissing.” Bovendien zijn nog niet volgroeide vissen smaakvol en goed verteerbaar, zegt mede-eigenaar Maarten Melo. Naast drie soorten fish-and-chips zijn er koude en warme gerechten, zoals linzensalade met gerookte vis, makreeltartaar en vispastei. Zelf zit Milan het liefst aan de walk-inbar : “Een snelle hap met een biertje, en je bent klaar voor het nachtleven.”

Van Limburg Stirumstraat 10A. degoudenhoek.nl

Café-restaurant Amsterdam

Nog in West vormt de voormalige machinekamer van de Gemeentewaterleiding het monumentale decor van een ruime brasserie. Vooraan in de zaak vind je het cafégedeelte en de leestafel, achteraan de met wit tafelpapier gedekte eettafels. “De keuken is eenvoudig maar betrouwbaar, en je kunt er laat op de avond nog een steak bestellen : in de week tot middernacht, in het weekend tot 1 uur” Size matters hier : de omvang van de zaak maakt reserveren overbodig en biedt rust om van de stijlvolle, industriële setting te genieten.

Watertorenplein 6. caferestaurantamsterdam.nl

UITGAAN Mata Hari

“Amsterdammers laten de Wallen vaak links liggen wegens de drukte, de dronken toeristen en de prostitutiepanden en seksshops”, zegt Milan. “Maar het is wel een van de oudste plekken van de stad en ónze rosse buurt.” Bovendien probeert de gemeente om voor een gezonde mix van handelszaken te zorgen. Zo kwamen er plekken als Mata Hari, een artistiekerig café-restaurant met knusse zithoeken, dat vanaf de late namiddag tot leven komt. De drankjes worden er geserveerd met uitzicht op schilderijen van gezelschapsdames en de neonreclame op de walletjes. “Nergens voel ik meer Amsterdammer.”

Oudezijds Achterburgwal 22. matahari-amsterdam.nl

Suzy Wong

De fiftiesroman The World of Suzie Wong en de gelijknamige film stonden model voor deze casual chic cocktaillounge bij het Leidseplein. Eric Kuster verzorgde het exotische interieur, met fluweelbehang, spiegelplafond, Chinese lampen en bamboeplanten. Een sfeervolle plek om de avond te starten met een mojito (op woensdag 5 euro in plaats van 9 euro), een fruitige cocktail en Aziatisch hapjes. Geopend van woensdag tot en met zondag, telkens vanaf 18 uur.

Korte Leidsedwarsstraat 45. suzy-wong.nl

Jimmy Woo

Onder meer Rihanna en Justin Timberlake werden al gesignaleerd in deze trendy club tegenover Suzy Wong. Met dank aan een goed verhaal – lang voor de opening in 2003 werd het gerucht gelanceerd dat “Mr. Woo” een welgestelde opiumhandelaar en kungfugrootmeester uit Hong Kong was – en een strikt deurbeleid. “Het publiek is gevarieerd”, nuanceert Milan. “Zowel hipsters, gays als klanten in pak zijn welkom.” Het gelijkvloers herbergt een cocktaillounge met zithoeken en tafellampjes, vanaf 1 uur ’s nachts openen ook de bar en dansvloer in de kelder. Hip-hop en r&b sturen het plafond met bijna 12.000 gloeilampen aan. Van donderdag tot en met zondag, telkens vanaf 23 uur.

Korte Leidsedwarsstraat 18. jimmywoo.com

Disco Dolly

“Wie op veilig wil spelen, kan altijd terecht in Disco Dolly”, aldus Milan. “De club is zeven dagen per week open, en de dj’s draaien een leuke, toegankelijke mix van disco, funk, soul, house en hiphop.” De broeierige, op de eerste verdieping met oosterse tapijten beklede zaak opent de deuren telkens om 23 uur en sluit op weekdagen pas om 4 uur ’s ochtends. In het weekend gaat Disco Dolly nog een uur langer door. “Ik ben niet meer zo’n nachtbraker als in mijn jongere jaren, maar midden in de nacht is de dansvloer van Disco Dolly nog altijd goed gevuld.”

Handboogstraat 11. discodolly.nl

Bloemenbar

Vlak naast Disco Dolly, en met dezelfde openingsuren, is Bloemenbar een trekpleister voor jonge nachtuilen. “Echt een hotspot om te flirten”, lacht Milan. Het interieur doet sjofel aan, met sofa’s, een bonte mix van tweedehandsspullen, een aquarium, bloemetjesbehang en muurschilderingen. Achterin schuilt een grote rookruimte. “De muziekkeuze van de dj’s is zo eigenzinnig en ongepolijst als de inrichting”, zegt Milan. “Ondanks het jonge publiek kom je er in het weekend ook zowat iedereen tegen, zeker in de vroege uurtjes. Een echte aanwaaiplek.”

Handboogstraat 15. bloemenbar.nl

De School

Een van de plekken met een 24-uursvergunning is een multifunctioneel cultureel centrum op de grens van West en Nieuw-West. Gevestigd in een voormalige technische school uit de jaren zestig omvat het onder meer een rauwe, donkere nachtclub, een concertzaal, een gym, een café en een groene binnentuin. In restaurant DS, een voormalige werkplaats, luisteren mooi tafellinnen en kaarslicht het industriële decor op. “Met de fiets doe je er vanuit het centrum zo’n twintig minuten over, maar dit is veruit de hipste plek van de stad.”

Doctor Jan van Breemenstraat 1. deschoolamsterdam.nl

SLAPEN Volkshotel

Hipsters zijn sinds 2014 thuis in het voormalige kantoor van De Volkskrant die hier in totaal 42 jaar haar uitvalsbasis had. Industriële materialen en uitvergrote krantenpagina’s herinneren er aan het verleden. Voor de opening van het hotel was het sixtiespand nabij het Oosterpark ook een broedplaats voor creatieve ondernemers, en die geest waart er nog altijd rond : de hotellobby en -receptie versmelten er met een café en de zogenaamde Werkplaats, een open kantoor waar ook niet-hotelgasten gratis kunnen plaatsnemen. Op de hoogste verdieping liggen een restaurant en club (Vanvas), in de kelder vind je een bar (Doka). Neem een hoekkamer voor het beste uitzicht.

Wibaustraat 150. volkshotel.nl

Intercontinental Amstel Amsterdam

Queen Elizabeth en Diana Ross verbleven al in de ‘grande dame’ van het Amsterdamse hotelwezen. Het luxeuze, met veel Franse allures ingerichte hotel uit 1867 telt slechts 79 (riante) kamers – drie andere geplande vleugels werden nooit gebouwd. De lobby en het zwembad – op gelijke hoogte met de Amstel – zijn een plaatje. “Wereldsterren kunnen tegenwoordig ook in het Waldorf Astoria en in W terecht, maar dit paleis aan het water blijf een unicum”, aldus Milan.

Professor Tulpplein 1. amsterdam.intercontinental.com

The Hoxton

Na twee vestigingen in Londen opende The Hoxton in juli 2015 ook een hotel in de Amsterdamse grachtengordel. Gasten logeren er in een complex dat vijf historische panden omvat, midden in de levendige winkelbuurt ‘De 9 Straatjes’, in karaktervolle kamers met designmeubels. Hip Amsterdam komt trouwens en masse cocktails drinken in de sofa’s en loungestoelen van Lotti’s, de zowel op een gentlemen’s club als een riante living lijkende lobbybar. “Hotelbars in Amsterdam waren vroeger gesloten bedoeningen waar geen locals kwamen”, vertelt Milan. “The Hoxton heeft daar verandering in gebracht.”

Herengracht 255.

thehoxton.com

Tekst Wim Denolf & Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

De laatste zeven, acht jaar boomen kwaliteits-restaurants in Amsterdam

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content