Opnieuw sterke speech van Emma Watson: ‘Verbijsterd over vele aanmoedigingen van mannen’

© YOUTUBE
Jan Herregods
Jan Herregods Redacteur Knack.be

De Britse actrice Emma Watson heeft op het World Economic Forum in Davos een vervolg gebreid aan haar indrukwekkend pleidooi voor gendergelijkheid van vorig jaar.

Op het Wereld Economisch Forum nemen niet alleen wereldleiders het woord. Vandaag hield de Britse actrice Emma Watson er een toespraak. Zij was in Davos aanwezig als UN Goodwill Ambassador.

Bij een vergadering waar ze naast de secretaris-generaal van de NAVO, Ban Ki-Moon de aanwezigen toesprak, ging ze dieper in op het thema waarmee ze met een vorige toespraak zo veel indruk maakte: gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Vorig jaar maakte Watson veel indruk met haar speech voor de VN in New York. Het was de aftrap van de HeForShe-campagne van de VN, waarin mannen werden opgeroepen om mee te strijden voor gendergelijkheid.

‘Mannen vertelden me om door te zetten’

‘Ik ben sprakeloos geweest door de respons’, vertelde Watson. ‘Ik was verbijsterd over het grote aantal mannen dat mij sinds de vorige speech gecontacteerd heeft om te zeggen dat ik moest doorzetten, omdat ze er zeker van willen zijn dat hun dochters kunnen opgroeien in een wereld waar vrouwen gelijke kansen hebben, op economisch en politiek vlak.’

In opnieuw een krachtige speech kondigde Watson het nieuwe project ‘Impact 10x10x10’ aan. Het is een oproep aan universiteiten en bedrijven om nieuw leiderschap te tonen, om zo ‘de aanhoudende ongelijkheid te beëindigen waarmee vrouwen en meisjes wereldwijd te kampen hebben’.

Bekijk hier de video:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Ik geloof meer dan ooit dat mensen geloven dat vrouwen gelijke deelnemers moeten zijn aan onze samenleving’, stelde Watson. ‘Zij weten dat de ontwikkeling van de wereld tegengehouden wordt, omdat dat nu niet het geval is. De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen, maar ze zijn ondervertegenwoordigd. Dat potentieel wordt niet aangeboord.’

Boegbeeld voor jonge, moderne feministen

Met haar vorige speech maakte de actrice een verpletterende indruk. Niet alleen door de inhoud, maar ook de manier waarop ze hem bracht.

In een klap werd ze ook een nieuw boegbeeld voor jonge, moderne feminsten.

De video werd meer dan elf miljoen keer bekeken, met meer dan 1,3 miljard conversaties op sociale media als gevolg. De hashtag #HeForShe werd op de muren van het hoofdkwartier van Twitter geschilderd.

Herbekijk hier de indrukwekkende speech van Emma Watson voor de VN:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content