H&M zamelde 7.600 ton gebruikte kledij in: ‘We willen tot een gesloten keten voor textiel komen’
“Ons ultiem doel is om tot een gesloten keten voor textiel te komen, maar dat kunnen we als merk niet alleen”, aldus Anna Gedda, hoofd duurzaamheid bij H&M. De Zweedse modeketen H&M stelde zijn duurzaamheidsrapport voor in Londen.
H&M heeft in 2014 7.600 ton gebruikte kledij ingezameld. Dat is het equivalent van 38 miljoen t-shirts, en meer dan dubbel zoveel als in 2013. “Om tot een gesloten keten te komen, moet de mode-industrie fundamenteel veranderen. Momenteel leeft de idee van een lineair proces”, aldus Gedda.
H&M introduceerde in 2014 de eerste stukken uit 20 procent gerecycleerd katoen, vervaardigd uit de ingezamelde kledij. “Ons doel is om het aantal stukken uit een gesloten keten in 2015 met 300 procent te doen stijgen”, aldus Gedda. “In 2014 zijn we in dat kader een partnerschap aangegaan met het bedrijf Worn Again, dat technologieën ontwikkelt voor textielrecyclage.”
Een vijfde van het katoen dat vorig jaar werd gebruikt bij H&M was gerecycleerd of organisch. In 2014 werd eveneens de eerste “Conscious Denim”-collectie gelanceerd, waarvoor 56 procent minder water en 58 procent minder energie gebruikt wordt dan bij normale jeansproductie. Om zijn impact op het milieu te verminderen, was vorig jaar 27 procent van de elektriciteit die H&M gebruikte hernieuwbaar. Het bedrijf slaagde er ook in de CO-uitstoot per vierkante meter winkelruimte met 14 procent te verminderen.
Duurzame jobs
“H&M stelt wereldwijd 1,6 miljoen mensen tewerk. Jobs creëren is echter niet alles: de jobs moeten ook goed zijn”, aldus Gedda nog. H&M legt daarom contacten met overheden om de werknemers bij zijn leveranciers eerlijke lonen te geven. Ook moeten de leveranciers een gedragscode naleven en worden de leveranciers die goed scoren qua duurzaamheid beloond met meer en grotere bestellingen.
We zijn trots op de evoluties, maar er zijn nog steeds enkele grote uitdagingen.
H&M publiceerde bovendien een lijst met al zijn leveranciers, om de transparantie te verzekeren. “We zijn trots op de evoluties, maar er zijn nog steeds enkele grote uitdagingen“, besluit Gedda. “Zo blijft de mode-industrie zeer afhankelijk van natuurlijke bronnen, terwijl we net die grondstoffen willen sparen. Bovendien hebben we te maken met complexe, uitdagende markten. Daarom blijft het moeilijk om goede werkomstandigheden te verzekeren.” Donderdag werd de nieuwe Concious Exclusive-collectie van H&M voorgesteld, die bestaat uit duurzame materialen. De collectie is vanaf 16 april te koop, in België enkel in Antwerpen en Brussel, en online. (BELGA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier