Getest: sportbeha’s voor grotere cupmaten

Wie een zware boezem heeft weet dat de speurtocht naar een stevige sportbeha haast even vermoeiend kan zijn als sporten zelf. Vier exemplaren al huppelend, rennend en touwtjespringend getest.

Het sportmerk

Getest: sportbeha's voor grotere cupmaten
© Nike

Op de webshop van Nike heb je een handige ‘bra finder’ die afhankelijk van je voorkeurssport en je afmetingen de ideale sportbeha voor jou aanraadt. Extra handig: de site laat via gifs zien hoe je jezelf best opmeet. Op basis van mijn gegevens suggereert het sportmerk dat ik best ga voor de Pro Rival beha kies, het hoogste supportlevel, geschikt voor high impactsporten als hardlopen, crossfit of -jawel- cheerleading.

Pasvorm

Ik bestel de beha in de voor mij aangeraden maat (E75, overeenkomstig met mijn normale cupmaat), maar wanneer het ding toekomt moet ik toch even slikken. Ik ben ondertussen wel gewoon dat mijn lingerie er minder sierlijk en verfijnd uitziet dan de exemplaren voor een B-cup, maar de Pro Rival lijkt echt monsterlijk groot. “Hier ga ik in zwemmen” is geen goede gedachte wanneer je eigenlijk van plan was om enkele box jumps te verrichten. Het aantrekken van deze beha is ook niet meteen handig. Hoewel het kledingstuk voorzien is van een sluiting achteraan, kan je hem niet helemaal openen, en moet je hem toch nog over je hoofd trekken. De beugels en rugomtrek lijken te kloppen, maar de ingebouwde cups zijn zo pront en vooruitstekend dat Jean Paul Gaultier er nog een kluif aan gehad zou kunnen hebben. Mijn borsten lijkten drie maten groter dan ze in werkelijkheid zijn, en laat dat nu net het laatste zijn wat vrouwen die al voorzien zijn van een cupmaatje meer willen bereiken in de fitness.

Steun

Ik was dus ook behoorlijk bang om met deze beha rond mijn boezem aan de slag te gaan. Een E-cup die op een loopband huppelt krijgt al behoorlijk veel bekijks, en met de Pro Rival lijk ik minstens een H te hebben. Toch doorstaat de Pro Rival de test bestaande uit sprints, box jumps en burpees met glans. Waar mijn spieren normaalgezien pijn doen nadat -laat ons eerlijk zijn- twee kilo puur vet over mijn borstkast danst, blijft mijn boezem nu netjes op zijn plaats, ondanks het feit dat ik nog veel ruimte over heb in de naar voren gerichte cups.

Verdict

De Pro Rival biedt zeker de steun, maar niet de pasvorm die grote maten nodig hebben. Een rug die volledig ‘los’ kon had ook een plus geweest.

Het lingeriemerk

Getest: sportbeha's voor grotere cupmaten
© –

Chantelle is de beste vriendin van vrouwen met een grote boezem, omdat het lingerielabel erin slaagt om grote cupmaten toch van elegante beha’s te voorzien. Het merk heeft ook al enkele jaren een sportbeha voor hoge impactsporten op de markt, en voegde daar deze maand een medium impact en een low impact beha aan toe.

Pasvorm

Hoewel de low impactbeha het mooiste design heeft, krijgt de high impactbeha meteen mijn voorkeur. Je gespt hem om zoals een gewone beha – met een sluiting op de rug- en met handige haakjes kan je hem eventueel ook in een racerback veranderen. Je borsten zitten mooi ingesnoerd tegen je borstkas zonder dat ze benadrukt of net platgedrukt worden. De beugels geven me meteen een veilig gevoel en duwen niet in mijn borstbeen, al kan dit voor zij met een kleine cupmaat wellicht wel wat lastiger aanvoelen.

De low impact beha heeft ongetwijfeld de mooiste look, maar ik durf er geen twee meter mee te snelwandelen. Het medium impact exemplaar is bijzonder geschikt voor mijn smalle rug dankzij de extra verstelbare gespjes aan de borstband waarmee je de beha nog wat extra kan aanspannen zonder dat de sluiting van je beha in je rug duwt tijdens grondoefeningen bijvoorbeeld.

Steun

De low impact beha was zoals verwacht enkel een visueel succes. Tijdens een nochtans niet zo intensieve yogasessie klopte mijn hart in mijn keel bij het idee dat mijn downward dog plots vier ogen zou krijgen, en tijdens de happy baby pose voelde ik mijn boezem ongemakkelijk opzij zakken. De medium impact werd getest tijdens een dansles, en ook dat bleek geen juiste keuze. Deze sportbeha is vergelijkbaar met de ’traditionele’ sportbeha’s waarvan ik er normaal voor de zekerheid twee over elkaar heen draag. Dit exemplaar zou voor mij misschien wel geschikt zijn voor yoga. De ster van dit gamma blijft de ‘oude’ trouwe high impact beha met beugels, die met glans een high intensity training met jumping jacks, push-ups en scissor jumps doorstaat.

Verdict

Het is logisch dat Chantelle het gamma uitbreidt met mooi vormgegeven soft beha’s, maar voor grotere cupmaten was dit niet nodig. De high impact sportbeha wordt zeker een permanente toevoeging aan mijn sportieve garderobe.

Het huismerk

Getest: sportbeha's voor grotere cupmaten
© domyos

Wie om sportkleding gaat, eindigt niet zelden in Decathlon. Deze reus in performance gear verkoopt naast klinkende namen ook enkele van zijn huismerken, zoals Domyos en Kalenji. Hoewel de keten zich niet specifiek toespitst op grote cupmaten zijn alle sportbeha’s wel beschikbaar tot 3XL, wat volgens hun maattabel overeenkomt met een G-cup. De bustiers worden wel ingedeeld naarmate de intensiteit van de sport die je wil beoefenen. Ik ga voor de Shape+ van Domyos, voor high impactsituaties die extra ondersteuning geeft – wat ik lees als: goed voor een grote cupmaat.

Pasvorm

Op het eerste zich ben ik het meeste fan van het uiterlijk van deze sportbeha: het design is sober en schreeuwt niet ‘GROTE CUPMAAT’, maar dat blijkt eigenlijk een voorbode. Het helpt niet echt dat deze beha niet voorzien is van een sluiting, want dit betekent dat je het stoffen ding over je hoofd en bovenlijf moet wurmen in een ware uitputtingsslag waarbij je borsten een tijdje als neergeknuppelde zeehondenpups onder de borstband geplet zitten eer je de boel goed kan steken. Wanneer ik de moussen vulling uit de voorgevormde softcups knip vind ik de vorm die mijn borsten in deze top hebben wel aangenaam. Ik neem uiteindelijk wel twee maten kleiner dan mijn normale cupmaat, omdat ik me écht niet gesteund voelde in de 2XL (geschikt voor een E-cup) maar zelfs de L voelde losjes rond mijn borstkas.

Steun

Pindakaas. Het is niet duidelijk waarop deze beha getest is, maar touwtjespringen en aerobics waren er vermoedelijk niet bij betrokken. Ik voel me niet veel meer gesteund dan wanneer ik een gewone sporttop draag en na afloop voel ik borstspierpijn hoewel ik mijn borstspieren helemaal niet getraind heb.

Verdict

Dit zal ongetwijfeld een goede beha zijn voor vrouwen met een C en misschien zelfs een D-cup, maar grotere maten zoeken best een borstvriendelijker én ondersteunender ontwerp.

Het bekroonde merk

Getest: sportbeha's voor grotere cupmaten
© Anita

Bij ‘Anita’ denken we niet meteen aan sportbeha’s, maar toch is dit merk als sinds 1886 één van de betere leveranciers in de markt. Hun ‘Momentum’ sportbeha werd in 2014 zelfs bekroond met een Red Dot Design Award.

Pasvorm

Het mag duidelijk wezen dat het Design waarvoor de beha in de prijzen vielen doelt op de pasvorm en niet op het uiterlijk, aangezien de Momentum niet bepaald moeders mooiste is. Het is echter een beha met een brede rugsluiting met haakjes die dus makkelijk omgespt en waarbij je meteen merkt dat je borsten stevig ondersteund worden en iets dichter tegen je lichaam gedrukt worden, zonder het gevoel te hebben dat je adem afgesneden wordt. De brede, verstelbare schouderbandjes, het luchtdoorlatend rugpand en de quasi zeemvellen binnenvoering die vocht meteen opneemt dragen enkel bij tot het comfort. Qua maat kan je hier je gewone beha-maat volgen.

Steun

Het moet gezegd, we hebben zowat alle sporten beoefend die onze sportclub aanbood omdat we op zoek waren naar een moment van zwakte in deze beha. We hebben het niet gevonden. Trampolinespringen, crossfit, rennen,… mijn borsten blijven netjes op hun plek, ik heb geen lelijke rode drukstrepen rond mijn ribbenkast en het zweet wordt goed opgevangen.

Verdict

Van alle sportbeha’s die voor dit artikel uitgetest werden is deze beha de favoriet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content