Kledingmerk Scotch & Soda failliet: wat betekent dat voor de winkels in België?

Getty
Redactie Knack Weekend

Het Amsterdamse kledingmerk Scotch & Soda is failliet gegaan. Volgens het bedrijf is dat het gevolg van ‘ernstige cashflowproblemen’ door de coronapandemie, energiecrisis en hoge inflatie. Maar wat betekent dat voor de Belgische winkels?

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch is daarom op zoek naar een bedrijf dat zowel de Nederlandse winkels als de winkels over de grens wil overnemen. In België telt de keten ongeveer 25 winkels, leert een overzicht op de website. Er zouden al meerdere geïnteresseerde partijen zijn volgens Berkenbosch, maar nog geen concrete plannen.

Pandemiepech en inflatie

In Nederland telt de onderneming ongeveer dertig zaken en 800 medewerkers, wereldwijd gaat het om ongeveer 260 winkels en zo’n 2.000 werknemers. ‘En dan zijn er ook nog andere winkels waar Scotch & Soda aan levert. In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 7.000 verkooppunten waar de kleding van het merk is te vinden’, aldus de curator.

Dat Scotch & Soda in de problemen is gekomen, lijkt volgens de curator op het eerste gezicht het gevolg van een ongelukkig getimede internationale expansie. ‘Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon.’ Dat laatste zorgde ervoor dat gloednieuwe winkels door coronarestricties meteen weer dicht moesten of amper klanten over de vloer kregen, terwijl er wel flink was geïnvesteerd in de uitbreiding. Vorig jaar kreeg de keten vervolgens te maken met flink gestegen energieprijzen, die de kosten opdreven. Dat zorgde voor zulke verliezen dat Scotch & Soda niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en een bankroet onvermijdelijk werd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content