Eieren eten doe je heus niet alleen met Pasen. In Alles over Ei en Eiergerechten presenteert de Engelse auteur Alex Barker een complete gids over eieren en het bereiden ervan. Alex Barker studeerde huishoudkunde, werkte in de testkeukens van Nestlé en was culinair redactrice van onder meer Woman’s Own. Ei is een alledaags ingrediënt, waar je in de keuken heel veel kanten mee op kan. Dat wordt bevestigd door de 150 uiteenlopende recepten, die Alex Barker verzamelde. Het repertoire bevat klassiekers, zoals tortilla’s, en moderne creaties, zoals eiercrostini. Naast kippeneieren komen ook andere soorten aan bod, zoals struisvogel- en emoe-eieren. Waar die te koop zijn, wordt niet verteld. Voor de rest: informatie over de structuur van het ei, over ei-productiemethoden, tips om eieren te kiezen, wetenswaardigheden over de kookeigenschappen, benodigdheden voor het bereiden van, en adviezen over de bereiding zelf (koken, bakken, pocheren enz.). Veltman Uitg., Utrecht, 798 fr./19,78 euro.

AEG komt met een gamma Alutec-inbouwtoestellen voor de keuken, gemaakt van het hardste aluminium. Zelfs een poetsbeurt met gebruikelijke keukenschuurmiddelen laat op de toestellen geen krassen na. Prettig is ook de eigenschap dat er geen lastige vingerafdrukken achterblijven. De serie omvat drie kolomovens en een onderbouwoven, een combimicrogolfoven, twee vitrokeramische kookplaten, een afzuigkap, een vaatwasser, een liftdeur en twee decoratiepanelen voor inbouwkoelkasten. Het topmodel van de kolomovens is voorzien van het elektronische Backcontrol Plus. Voor elke kookfunctie geeft de oven een temperatuurvoorstel dat, indien gewenst, aanpasbaar is. Voor de bereiding van gevogelte, pizza en gebak zijn er automatische kookprogramma’s. (Oven vanaf 32.990 fr., 8180 euro).

Tochten vol smaken en geuren is de titel van een brochure over natuur en lekkers in het Land der Valleien. Het is een initiatief uit het Année des Terroirs et des Arts de la Table en Province de Namur en is bedoeld om toerisme en lekkerbekkerij te combineren. Er werden elf voettochten van 2 à 10 km, en 11 fietstochten van 12 tot 30 km uitgestippeld die door het groene hart van de Naamse valleien en dalen slingeren. Onderweg komt men langs ambachtelijke producenten van streekproducten, zoals ganzenlever uit Upignac en slakken van de boerderij Vieux Tilleul in Bierwart. De brochure is in het Nederlands verkrijgbaar bij: Fédération du Tourisme de la Province de Namur, avenue Reine Astrid 22 bte 2, 5000 Namen. Tel. 081-74 99 00; www.ftpn.be

Restaurateurs laten zich vaak leiden door hun enthousiasme en breiden hun zaak almaar uit. Er komt echter een tijd dat ze, moegewerkt, hun eethuis willen verkopen en dan blijkt plots dat het door hun gecreëerde paradijsje niet zo makkelijk van de hand te doen is. Roger Souvereyns bijvoorbeeld, mag zich gelukkig prijzen dat hij een jonge waaghals vond die de verdere uitbating van het Scholteshof op zich durft te nemen. Het echtpaar Kees en Maartje Boudeling (foto) ging ook heel ver in zijn zucht naar verfijning. Hun restaurant Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland) is voorzien van een helihaven en kreeg enkele jaren geleden een manoir erbij met tien luxe-appartementen. Maar vorig jaar, na dertig jaar zwoegen, vonden de twee dat het welletjes was geweest en de zaak werd te koop gezet. Wonder boven wonder kwam zich na enige tijd een koper melden. Het afgelegen, exclusieve restaurant en hotel werd verkocht aan Jannis en Claudia Brevet, afkomstig van restaurant Helianthushof in het Nederlandse Uden. Zij wisten in het verleden reeds één Michelin-ster te bemachtigen en hopen zich via Inter Scaldes sterker te vestigen en te groeien naar de top.

Inter Scaldes, Zandweg 2, 4416 NA Kruiningen. Tel. +31-113-38 17 53.

Van 3 tot 30 september promoot Pascal Marcin, executive chef van restaurant L’Objectif, gelegen in het Dorint Brussel hotel, Waalse regionale specialiteiten, zoals varken uit Piétrain, kaas Bouquet des Moines, gevogelte uit Piétrebais, eend uit Haccourt en forel uit Crupet. De actie staat in het kader van “Het Jaar van de Regionale Specialiteiten in Brussel en Ardennen, het festival van de Smaak”, uitgeroepen door het Office de Promotion du Tourisme Wallonie-Bruxelles. L’Objectif heeft een menu met een keuze uit 4 voor-, 4 hoofd- en 4 nagerechten, gevolgd door koffie, voor 1291 fr./32 euro.

Dorint Hotel: Karel de Grotelaan 11-19. Tel. 02-231 09 09.

De zomereditie van spijs&drank – een must voor….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content