De heropstanding van de Nederkouter

Kwaffeur

Ruig, verloederd, verlaten : enkele jaren geleden ging je écht geen dag flaneren op de Nederkouter in Gent. Vandaag wel. Knack Weekend toont de weg langs enkele nieuwe hotspots.

Kwaffeur

Frederik Willems (37) verhuisde zijn kapsalon van Sint-Amandsberg naar de Kortrijk-sepoortstraat. Technisch gesproken geen Nederkouter, maar wel het verlengde. Antieke kasten als shampoo-opslagruimte, oude drogers als decoratie: een plek overgevlogen uit Brooklyn NY.

Kortrijksepoortstraat 272, kwaffeur.be

Mr. Mong

Kijk ter hoogte van 279 en 281 zeker eens omhoog: graffitikunstenaar Simon Everaert (34) aka Mr. Mong tekende twee gevelhoge kunstwerken in het kader van straatkunstfestival Sorry, Not Sorry. De fans van Mr. Mong zijn niet de minste: zo pikte bijvoorbeelde de Amerikaanse actrice Juliette Lewis zijn werk al op.

Kortrijksepoortstraat 279-281, mrmong.be

E Juweelier

De 27-jarige Elise Geers opende even verderop E Juweelier, een shop waar ze zowel eigen ontwerpen als betaalbare designers uit binnen- en buitenland verkoopt. “Een mix van stijlen die je nergens anders vindt”, zegt Geers en daarmee vat ze de visie van alle nieuwe zaken rond de Nederkouter samen.

Kortrijksepoortstraat 65, ejuweelier.be

Bar Belien

Uitbaatster Barbelien Ulijn werkte voorheen aan de overkant van de straat, in de Wasbar, en startte haar eigen bar die ze “de jonge versie van een bruine kroeg” noemt. In het houten interieur komt het zonlicht aan de straatkant binnen via een schuifraam dat bij mooi weer openstaat.

Verlorenkost 9, bar-belien.be

The Bridge – BMX shop

De eerste BMX-winkel van Gent, uitgebaat door Thijs Vervaeck (27). De Nederkouter had lang een streetimago door enkele skateshops. Met de komst van The Bridge bewijst Thijs dat die vibe er nog is.

Bagattenstraat 75, thebridgebmx.com

Curiosa & co

Postkaarten, juwelen, handtassen, muurdecoratie… “Alles is hier handgemaakt en komt uit Europa”, vertelt oprichtster Evelien Bogaert (31). “Ik speur naar ontwerpers die betaalbare stukken maken. Niet iedereen heeft grote budgetten, maar je wilt liefst ook niet wat en masse in de Veldstraat verkocht wordt.”

Nederkouter 120, curiosa-co.be

Sundae

Tim Thienpont (34) haalt Franse flair naar Gent. Hij verkoopt kleine Franse kledingmerken zoals La Petite Française tegen betaalbare prijzen. “Een stukje Parijs in Gent.”

Sint-Kwintensberg 14, facebook.com/sundaegent

Würst

Moet het concept nog uitgelegd worden ? Würst, dat zijn de worsten van Jeroen Meus (38). Ze komen naar de Nederkouter en dat kan geen toeval zijn.”Het is een opkomende buurt, je kunt het zelfs al een nieuwe eetstraat in Gent noemen”, vertelt Werner Van Belle, Chief Executive Dog. “We zitten er tussen de studenten en de shoppers, twee tramhaltes en een parking. En je hebt van in onze zaak zicht op de Vooruit, als je door de Bagattenstraat kijkt.” Op het menu staan de bekende worsten maar ook lokale producten zoals het Gentse bier Crabbelaer.

Opening midden juni, Nederkouter 50, wurstdogs.be

Romain Roquette

“Een saladebar opgericht door drie aangespoelde studenten”, vertelt Brecht Kerckhof (29), een van de oprichters. Op het menu staat letterlijk alleen maar sla. “We zagen de opkomst van de hamburgerbars en we wilden een alternatief bieden.”

Nederkouter 7, romain-roquette.be

De Raadkamer

Een van de laatste nieuwkomers. Chef Lammertyn werkte vroeger in The House of Eliott in Gent en dat zie je aan zijn kaart : naast een fijnproeversmenu en à la carte is er nog een apart kreeftenmenu.

Nederkouter 3, de-raadkamer.be

ONA

Misschien wel dé publiekstrekker onder de nieuwe ondernemers tot hiertoe is wijnbar ONA, op de hoek met de Bagattenstraat. De zaak van Arne Braeckman (26) en Ona Rombaut (27) zat haast vanaf dag één elke avond stampvol. Op de kaart staan een 25-tal wijnen, allemaal biologisch en van onafhankelijke Europese wijnboeren, en een paar hapjes zoals fijne vleeswaren van slager St. Pierre aan het Sint-Pietersstation.

Nederkouter 71, ona.gent

Revue

Nog een interieur met vibes uit Brooklyn NY. En de kaart is mee met de trend van de small bites. Er zijn manchego, porchetta, of toast champignon om te delen. Voor wie toch liever uit zijn eigen bord eet, zijn er klassiekers zoals stoverij of steak tartaar. Revue zit op Nederkouter nummer één en daarmee is ons verhaal rond. Plant je met een dame blanche op het terras, met uitzicht op het water en je weet weer waarom Gent de mooiste stad van het land is.

Nederkouter 1, revue-gent.be

Door Veerle Helsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content