Het algoritme achter Instagram blokkeert naakte vrouwelijke borsten. Foto's waarop een tepel (waar geen kind aan hangt) prijkt en die niet te boek staan als artistiek erfgoed, worden onverbiddelijk verwijderd van het platform. Maar zou Instagram diezelfde borsten nog herkennen als de tepel uitgerekt werd als de neus van Pinokkio? Of wanneer ze dienen als beleg tussen een sandwich? Of wanneer ze verstopt zijn onder een laag ijs?

View this post on Instagram

#taboob nr 25

A post shared by Taboob (@taboobofficial) on

Het zijn vragen die Noortje Palmers en Jasper Declercq inspireerden om hun Instagram-account Taboob op te richten. Daarop posten ze vanaf 1 juli meer dan 75 foto's waarop borsten van alle kleuren en maten op creatieve wijze worden aangepakt. Na het posten, volgt het wachten: welke foto's zullen door Instagram herkend worden als te censureren materiaal en dus verwijderd worden? Door ze te nummeren, weten Noortje en Jasper en alle volgers van Taboob exact hoeveel foto's verwijderd zijn. Neem zeker eens een kijkje in de highlights van het account om te ontdekken welke borsten het algoritme doen steigeren.

De foto's uit het project zullen later dit jaar tentoongesteld worden in de vernieuwde Ingrid Deuss Galerij en verkocht worden ten voordele van Think Pink.

View this post on Instagram

#taboob nr 23

A post shared by Taboob (@taboobofficial) on

Update 03/07: Taboob werd na twee dagen offline gehaald door Instagram, maar de oprichters hebben al een nieuw profiel opgestart. Op naar poging twee. Meer informatie over het project kan je vinden op Taboob.be

Het algoritme achter Instagram blokkeert naakte vrouwelijke borsten. Foto's waarop een tepel (waar geen kind aan hangt) prijkt en die niet te boek staan als artistiek erfgoed, worden onverbiddelijk verwijderd van het platform. Maar zou Instagram diezelfde borsten nog herkennen als de tepel uitgerekt werd als de neus van Pinokkio? Of wanneer ze dienen als beleg tussen een sandwich? Of wanneer ze verstopt zijn onder een laag ijs? Het zijn vragen die Noortje Palmers en Jasper Declercq inspireerden om hun Instagram-account Taboob op te richten. Daarop posten ze vanaf 1 juli meer dan 75 foto's waarop borsten van alle kleuren en maten op creatieve wijze worden aangepakt. Na het posten, volgt het wachten: welke foto's zullen door Instagram herkend worden als te censureren materiaal en dus verwijderd worden? Door ze te nummeren, weten Noortje en Jasper en alle volgers van Taboob exact hoeveel foto's verwijderd zijn. Neem zeker eens een kijkje in de highlights van het account om te ontdekken welke borsten het algoritme doen steigeren.De foto's uit het project zullen later dit jaar tentoongesteld worden in de vernieuwde Ingrid Deuss Galerij en verkocht worden ten voordele van Think Pink.