Mensenrechtenorganisatie Amnesty International interviewde 40 vrouwen en meisjes in Duitsland en Noorwegen. De ondervraagde groep deelde dezelfde reisroute: de vrouwen via Turkije kwamen naar Griekenland om hun weg te vervolgen via de Balkan. Veel van hen rapporteren tijdens elk stadium van hun reis lastig gevallen te worden.

Geen apart sanitair

De vrouwen van Iraakse of Syrische origine verklaarden zich het onveiligst te voelen in Hongarije, Kroatië en Griekenland, waar ze gedwongen werden tussen honderden mannelijke vluchtelingen te slapen. Bovendien moeten vrouwen in de vluchtelingenkampen vaak dezelfde badkamers gebruiken als mannen. Dat resulteert onderandere in vrouwen die vermijden te eten of te drinken, zodat ze niet naar het toilet zouden moeten gaan.

Kleren in ruil voor "tijd alleen"

De seksuele intimidatie doet zich voor tijdens elk stadium van de reis, zelfs wanneer de vluchtelingen zijn aangekomen op een plek die geacht wordt veilig te zijn. Zo zegt een 22-jarige Iraakse vrouw in het rapport dat een agent in Duitsland haar kleren aanbood in ruil voor tijd alleen met hem.

Jenny Becker van het Rescue Committee in Noord-Lesbos reageert op het rapport: "Het is van enorm belang dat de internationale gemeenschap - en daarmee bedoel ik de regeringen - ontwaakt en zich realiseert dat deze crisis niet iets is dat ze simpelweg kunnen wegwensen." (EK)

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International interviewde 40 vrouwen en meisjes in Duitsland en Noorwegen. De ondervraagde groep deelde dezelfde reisroute: de vrouwen via Turkije kwamen naar Griekenland om hun weg te vervolgen via de Balkan. Veel van hen rapporteren tijdens elk stadium van hun reis lastig gevallen te worden. De vrouwen van Iraakse of Syrische origine verklaarden zich het onveiligst te voelen in Hongarije, Kroatië en Griekenland, waar ze gedwongen werden tussen honderden mannelijke vluchtelingen te slapen. Bovendien moeten vrouwen in de vluchtelingenkampen vaak dezelfde badkamers gebruiken als mannen. Dat resulteert onderandere in vrouwen die vermijden te eten of te drinken, zodat ze niet naar het toilet zouden moeten gaan.De seksuele intimidatie doet zich voor tijdens elk stadium van de reis, zelfs wanneer de vluchtelingen zijn aangekomen op een plek die geacht wordt veilig te zijn. Zo zegt een 22-jarige Iraakse vrouw in het rapport dat een agent in Duitsland haar kleren aanbood in ruil voor tijd alleen met hem. Jenny Becker van het Rescue Committee in Noord-Lesbos reageert op het rapport: "Het is van enorm belang dat de internationale gemeenschap - en daarmee bedoel ik de regeringen - ontwaakt en zich realiseert dat deze crisis niet iets is dat ze simpelweg kunnen wegwensen." (EK)