Jean Nouvel bouwt woestijnbloem

De Franse architect heeft zijn plannen voor het nationaal museum van Qatar voorgesteld.

Qatar trekt de kaart van de moderne architectuur. Na I.M. Pei, die het Museum voor Islamitische Kunst mocht vormgeven, is het nu de beurt aan Jean Nouvel. Die kreeg de opdracht om een ontwerp te creëren voor het nationaal museum.

Met zijn concept verwijst Jean Nouvel naar de bedoeïenen, het traditionele volk dat in de woestijn van Qatar leeft. Door de snelle urbanisatie neemt hun aantal in sneltempo af. Daarom wil Nouvel met zijn ontwerp de herinnering aan de oorsprong van het land in herinnering brengen/houden.

Uitgangspunt van zijn ontwerp is de woestijnroos. De blaadjes van de bloem verbeeldt hij door paviljoenen, die in en over elkaar geschoven zijn. De opstaande wanden doen zowel dienst als plafond, vloer als gewone wand.

Schaduw

Daardoor zijn ze zowel recht als scheef geplaatst en verschillen ze allemaal qua vorm en diameter. Qua materiaal zal lokaal geproduceerd beton en staal gebruikt worden. Nouvel wil de indruk wekken dat het gebouw uit de grond oprijst.

Om de temperatuur in het gebouw aangenaam te houden werkt Nouvel met thermische bufferzones, die in de schijven geïntegreerd zijn. Door de onregelmatige plaatsing van de schijven worden daarnaast ook schaduwzones gecreëerd.

Bedoeïenentent

Ook langs binnen wordt de woestijn geëvoceerd. Zo worden de vloeren afgewerkt met een zandkleurige, gepolijste betonlaag. Via kleine vensters valt er licht binnen, waardoor je een beetje het gevoel krijgt dat je in een bedoeïentent zit. Voor een uitzicht op de omgeving zijn hier en daar wel glazen gevels voorzien.

In totaal zal het museum zo’n 8.000 vierkante meter permanente tentoonstellingsruimte bieden. Voor tijdelijke expo’s is ongeveer 2.000 vierkante meter voorzien. Zoals elk modern museum zal het ook een auditorium, café en restaurant huisvesten. Rondom komt een landschapspark, dat via het gebruik van lokale planten het woestijnlandschap van Qatar wil verbeelden.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content