For the love of hout: interieurs met hout in de hoofdrol

Thuis bij keramiekhandelaar Annette Sloth © Jan Verlinde
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Gebrek aan inspiratie voor je woning of nood aan wat decodagdromen? Knack Weekend dook in de archieven en verzamelde een resem interieurparels. Deze week: zes interieurs waarin hout een glansrol mag spelen.

Doorleefde vintage

De Deense keramiekhandelaar Annette Sloth, bekend van de Brusselse Puls Gallery, leeft in een appartement van Willy Van Der Meeren, waar Thijs Demeulemeester ging binnenkijken. Annette richtte haar flat in met doorleefde vintage zoals de buffetkast van Alfred Hendrickx en de stoelen van Yngve Ekström. Op de tafel ligt brute keramiek van Aneta Regel. In de wandkast staan stukken van Morten Klittgaard, Carmen Dionyse en Pippin Drysdale.

Houten glijbaan

Door twee balken in elkaar te schuiven maakte OYO Architects van een boerderij in Drongen een dynamische woning, schreef Thijs Demeulemeester. Op het kruispunt dat die balken vormen, ontstaat beneden een open circulatieruimte, zonder afgelijnde functie. De kinderen komen er dansen, spelen of huiswerk maken. Bij feestjes staat hier een lange tafel van in de eethoek. De draaitrap in notelaar is de room divider tussen die ‘speelplaats’ en de zithoek.

Een ontwerp van OYO Architects in Drongen.
Een ontwerp van OYO Architects in Drongen. © Foto Tim Van de Velde
Koterijliefde

Kunstenaar Stief Desmet steekt het niet onder stoelen of banken: hij heeft een zwak voor koterijen. “Of ze altijd esthetisch verantwoord zijn, doet eigenlijk niet ter zake”, legde hij uit aan Amélie Rombauts. “Ik apprecieer ze omdat ze individuele keuzes en behoeftes van de bewoners uiten. Dat we de vrijheid hebben om zo te kunnen bijbouwen vind ik buitengewoon. Koterijen maken van ons landschap net iets unieks.”

Zo is zijn bibliotheek koterijgewijs aan zijn atelier gekleefd en werd de bouwmaterialen bewust schraal gehouden. Dat atelier en de uitbouwen zijn trouwens een verdienste van architecten Graux-Baeyens. Ze versierden er een plek mee tussen de vijftig referentieprojecten die curator Dirk Somers uitkoos om Vlaanderen te vertegenwoordigen op de Biënnale Architectuur in Venetië vorig jaar.

In de bib van kunstenaar Stief DeSmet
In de bib van kunstenaar Stief DeSmet © Foto Verne
Schuine lijnen

Het huis Durieu is een zeldzaam voorbeeld van de Brusselse woningbouw in de jaren vijftig. Het is gebouwd door Jacques Dupuis (1914‐1984) die een humanistisch, getalenteerd en geëngageerd architect was. Jacinthe Gigou ging er een kijkje nemen. De schuine lijnen van het verlaagde houten plafond sluiten aan bij die van de lambrisering en de trapleuning, wat in de woonkamer een gevoel van dynamiek creëert.

Ten huize Durieu, getekend Jacques Dupuis.
Ten huize Durieu, getekend Jacques Dupuis. © Foto Nicolas Schimp
Het juiste adres

Sommige vakantiewoningen zijn zo mooi dat ze evengoed een plek op je Pinterest-board verdienen. Casa Três van The Addresses in het zuiden van Portugal, dat Amélie Rombauts mocht gaan uittesten, is er zo eentje. Het Gentse Studio Stories gaf het huis de ziel terug van de handelsreiziger die er ooit woonde. Designmeubilair, handgedraaide keramiek en bijpassende kunstwerken zijn afgewerkt met een vleugje Braziliaanse flair.

De keuken van vakantiewoning Casa Três van The Addresses.
De keuken van vakantiewoning Casa Três van The Addresses. © Francisco Nogueira
Gedempte kajuit

In Nieuwpoort kreeg een klein huisje in neo-Vlaamse renaissancestijl een vis-en-boot-thema van architect Bart Lens. De slaapkamers en bijhorende badkamers zijn ingericht met wanden in walnotenhout en afgewerkt met bootvernis, net als in een kajuit. Zelfs de akoestiek doet denken aan een boot, vond Veerle Helsen: stemmen klinken hier gedempt, alsof ze zich koest houden voor de wandelgangen buiten.

Thuis bij Bart Lens.
Thuis bij Bart Lens. © Foto Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content