Ikea koopt gebruikte meubels terug in Duitsland

De MARKERAD-stoel van ontwerper Virgil Abloh. © IKEA

Wanneer ze het meubel in de winkel binnenbrengen, krijgen ze een tegoedbon

In vijf Duitse vestigingen van de Zweedse meubelwinkelketen Ikea kunnen klanten vanaf 1 september meubels die ze niet meer nodig hebben, terugbrengen.

Ze krijgen daar een vergoeding voor in de vorm van een tegoedbon. Het proefproject werd maandag in Hofheim, bij Frankfurt, voorgesteld.

Duurzaam consumeren

Klanten die hun Ikea-meubel beu zijn, maar vinden dat het nog in ‘goede tot perfecte staat’ is, kunnen online een prijsvoorstel krijgen.

Wanneer ze het meubel dan in de winkel binnenbrengen, krijgen ze een tegoedbon. Volgens Ikea kadert het initiatief in het streven naar duurzaam consumeren.

De keten zegt zelf niets aan de doorverkoop van de gebruikte stukken te verdienen. Ze zullen aan de terugnameprijs in de winkel worden aangeboden, wel vermeerderd met btw. Ikea testte de terugname eerder al in Zwitserland.

Lees ook: Dossier: Bewust Consumeren

Gaan winkelen is vandaag complexer dan ooit. Wat betekenen al die labels in je kleding of op voedingsproducten, en zijn ze wel even betrouwbaar? Waarom zou je afzien van goedkope ketens als heel wat dure merken evengoed in louche sweatshops produceren? Weet je eigenlijk wel wat er op je bord ligt, of wat je op je huid smeert? Is bio beter of ga je voor organic, en wat is nu eigenlijk het verschil? Wie weet wat het beste voor je is en hoe je moet navigeren in een bos vol onheilspellende berichten en goedbedoeld advies? Uw gids bij verwarrende labels, tegenstrijdige voorschriften en dubieuze claims.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content