Het Tegelmuseum gaat uit de bol met tulpenexpo

Kijk je nu het lente is ook uit naar de eerste tulpen? Ze blijven ontroerend, wisten ook onze voorouders die verzot waren op de bloemen die uit de bollen kwamen. In Nederland leidde dit ooit tot de tulpenmanie. Nu brengt het Nederlands tegelmuseum in Otterlo een leuke expo: het tegelmuseum gaat uit de bol.

Ooit gehoord over de tulpenmanie of tulpenwoede? De Nederlanders geraakten rond 1634 helemaal in de ban van de bloembollen waarvan de prijzen enorm stegen. Tegen 1637 was een tulpenbol soms zoveel waard als een grachtenpand of tienmaal het jaarsalaris van een vakman. Tot deze handel in elkaar stortte, in 1637, en velen een vermogen verloren. Deze tulpenhandel wordt in de geschiedenis van de economie als de eerste grote speculatiegolf beschouwd.

Hoewel de prijs van de bollen ineenzakte bleven de tulpen bijzonder populair in Nederland. Ontelbare schilderijen en kunstvoorwerpen werden met tulpen verfraaid. Daarvoor werden er prachtige prenten van gemaakt. En werden er uiteraard ook tegels beschilderd. De kleurrijke Nederlandse tulpentegels zijn een begrip en worden overal verzameld. Dat is ook de reden waarom deze tulpenexpo in het Nederlands Tegelmuseum plaatsgrijpt.

Het museum ligt in Otterlo, nabij het beroemde Kr├Âller-M├╝llermuseum. Je kunt een bezoek aan beiden makkelijk combineren.

Het Tegelmuseum gaat uit de bol, Nederlands tegelmuseum te Otterlo, van 30 april tot 18 juni, www.nederlandstegelmuseum.nl

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content