Fan van weetjes? Met deze designanekdotes breng je een gesprek op gang aan de feesttafel of de koffieautomaat
Chef wonen Amélie Rombauts pikt 7 weetjes uit de maandelijkse Knack Weekend-rubriek Petite Histoire. Daarin gaat ze op zoek naar weinig geweten verhalen over grootse designs.
Waarom sommigen bang zijn van de Artichoke-lamp
Met haar ongeziene vorm bestaande uit 72 verschillende koperen kroonbladen schopte de Artichoke-lamp het vrijwel meteen tot designicoon. Poul Henningsen tekende ze oorspronkelijk in 1958 voor het Langelinie Pavillonen, een hip restaurant in Kopenhagen, waarna de lamp omarmd werd door tal van designliefhebbers. Maar wist je dat Denen ook een tijd lang heel bang waren om een exemplaar in hun woonkamer te hangen?
Wat drugs, eieren en de lavalamp gemeen hebben
De lavalamp, met haar constant opborrelende, hypnotiserende kleurbellen, is onlosmakelijk verbonden aan de space age of hippiecultuur. Vandaag is het nog steeds populair bij tieners. Maar het ontwerp van Edward Craven Walker heeft ook wel wat gemeen met drugs, eieren, een boekhouder en David Bowie.
Op deze plek in Londen vind je zitjes ontworpen door Engelands meest invloedrijke ontwerper
Nam je ooit de metro in Londen? Dan is de kans groot dat je tijdens het wachten even op adem kwam op één van de zitjes die elk perron in de grootstad sieren. Wist je dat je op zo’n moment plaatsnam op een ontwerp van één van Engelands meest invloedrijke naoorlogse meubelontwerpers? Sommigen zeggen zelfs dat hij met zijn vrouw de Eames van het Verenigd Koninkrijk vormde.
Hoe 18cm bepalend was voor het succes van een sofa
Met wereldwijd 4,7 miljoen verkochte exemplaren is de Klippan-sofa een echte publiekslieveling binnen de IKEA-catalogus. Begrijpelijk: de prijs is democratisch, de vorm tijdloos en de afneembare hoezen bijzonder praktisch. Maar dat succes was er wellicht nooit gekomen had de zitbank 18cm langer geweest.
Hoe deze stoel er kwam dankzij het lezen van een magazine
Dankzij een succesvolle re-editie door Molteni & C. won de 1.54.2 (of Lotus, wat beter bekt) van Gio Ponti het afgelopen jaar een felbegeerde “Compasso D’oro”. Ponti kreeg er al vijf bij leven, deze ontvangt hij postuum gezien hij in 1979 overleed. Hij ontwierp de stoel voor de Plancharts, een stel gefortuneerde Venezolaanse handelaars. Mochten die geen trouwe lezers zijn geweest van een magazine dan was de stoel, noch hun adembenemende Villa Planchart er ooit geweest.
De intriges achter de eerste sledestoel van Mies van der Rohe
Ludwig Mies van der Rohe wordt bewonderd als de eerste designer die met een zwevende sledestoel zonder achterpoten uitpakte. Maar dat klopt niet. Het verhaal achter het ontwerp is er één van intriges tussen hem, Marcel Breuer en de weinig bekende Mart Stam.
Hoe de droomzetel van ieder kind dé Franse modesofa bij uitstek werd
Dé Franse modesofa bij uitstek? Met uitvoeringen getekend Missoni, Kenzo en Jean-Paul Gaultier moet dat wel de Mah Jong van Hans Hopfer zijn. Roche Bobois verkoopt het ontwerp onafgebroken sinds de jaren ’70 en laat ieder stuk met de hand vervaardigen, zoals haute couture. Het oorspronkelijk idee achter het ontwerp is nochtans veel laagdrempeliger en kindvriendelijker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier