‘Zundert’ en ‘Spencer’ erkend als authentieke trappisten

Het Nederlandse bier “Zundert” en het Amerikaanse “Spencer” zijn officieel erkend als authentieke trappistenproducten.

Het Nederlandse bier “Zundert” en het Amerikaanse “Spencer” zijn officieel erkend als authentieke trappistenproducten. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) heeft de twee bieren tijdens een bijeenkomst in Brussel het logo toegekend.

Een bier moet aan drie voorwaarden voldoen om het trappistenlogo te mogen dragen: het moet in een trappistenklooster gebrouwen worden, onder supervisie van de monniken en een deel van de winst moet aan goede doelen gedoneerd worden.

“De vergadering heeft de rapporten van het bezoek aan de brouwerijen onderzocht en goedgekeurd. De twee bieren zijn geproefd en vervolgens is beide het zeshoekig logo toegekend”, aldus een woordvoerder van de IVT. De Zundert (8 pct alcohol) wordt gebrouwen in de abdij van Maria Toevlucht, op enkele kilometers van de grens met België. Bij de paters van Saint Joseph’s Abbey, in Spencer, Massachusetts wordt de Spencer Trappist Ale (6,5 pct alcohol) gebrouwen.

Met de erkenning van deze twee trappisten zet de internationalisering van de trappistenbieren zich voort. Vorig jaar nog werd een Oostenrijkse trappist erkend. In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.

De internationalisering van de trappistenbieren uit zich echter niet in een stijging van het aantal roepingen bij de 160 trappistenabdijen. De abdij in Spencer moet zich, met 68 monniken, geen zorgen maken over de toekomst van hun gemeenschap, maar in Europa, en vooral in België, zou op middellange termijn het aantal erkende trappisten opnieuw kunnen wijzigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content