Zo vier je ‘anders’: zoutarm
Vroeger at iedereen wat de pot schafte, maar tegenwoordig houden verschillende gasten aan jouw feesttafel er een eigen dieet op na. Omdat het voor hen ook feest is, vertelt Weekend Knack je graag hoe je je feestmenu aanpast, of waar je terecht kan wanneer je zelf door het bos de bomen niet meer ziet. Elke dag opnieuw een ‘ander’ feestelijk menu voor die ene vervelende schoonzoon. Vandaag: zoutarm.
Je schoonzonen kunnen op hun twee oren slapen: wie vegetarisch, veganistisch, raw of glutenvrij eet, kan alvast terecht aan jouw feestdis. Nu echter blijkt dat nonkel Jos het ook nog eens aan zijn nieren heeft, is een snelcursus zoutarm feestkoken welkom.
Beginnen bij het begin
Zoutarm eten gaat een tikkeltje verder dan het zoutvat bannen. Ook brood, vooraf bereide sauzen, soepen en kazen bevatten namelijk vaak veel zout. Koken voor iemand met een zoutarm dieet vraagt dus enige oplettendheid, maar gelukkig hoef je voor die ene gast niet je hele Kerstmenu om te gooien. Tenminste: als je deze tips in acht neemt.
Iedereen zoutarm
Als aperitief heb je genoeg mogelijkheden. Uiteraard zal nonkel Jos de chips en nootjes volstrekt negeren en vermoedelijk ook de olijven links laten liggen, maar hapjes als deze gevulde minipaprika of gehaktballetjes (laat uiteraard het zout weg bij beide recepten) zullen zeker wel gesmaakt worden.
Hoe gemakkelijk een soep ook was als voorgerecht voor je andere bijzondere gasten: voor wie een zoutarm dieet moet volgen is dit geen cadeau. (Tenzij je zoutarme bouillon gebruikt, maar dan zullen je andere gasten misschien mopperen.) Kies in dit geval liever voor een salade. Als je de kappertjes uit dit recept met scampi en mango weglaat, zal je nonkel kunnen genieten van dit voorgerecht: zeevruchten kunnen namelijk af en toe.
Eindelijk: nog eens een dieet waarbij je gewoon wƩl je gratin dauphinois, prinsessenboontjes en rosbief kan voorschotelen. Laat het zout weg in de gratin en zorg voor andere smaakmakers: moffel bijvoorbeeld wat laurierblaadjes, in schijfjes gesneden look en takjes rozemarijn tussen het mengsel. Marineer vervolgens je vlees enkele uren in een mengsel van olijfolie, look, rozemarijn en salie en versnipper wat verse peterselie over je boontjes. Willen je andere gasten per se een zouter gerecht? Laat ze zichzelf dan bedienen met een zoutvaatje op tafel.
Voor het dessert heb je geen beperkingen! Laat dat snufje zout uit je traditioneel kerstrecept simpelweg achterwege en geniet met volle teugen.
Tips & tricks
- Vermijd kaas, en zeker de harde varianten. Hoe harder de kaas, hoe hoger het natriumgehalte. Zachte kazen, zoals mozzarella of geitenkaas, bevatten minder zout.
- Vervang zout door andere smaakbommetjes: stoom je groenten, zodat ze extra veel smaak behouden, werk veel met (verse) kruiden en ontdek de Indiase keuken, die doorgaans op een gevarieerder smakenpalet leunt dan zout alleen. Let wel op met kruidenmengelingen, want daar zit stiekem vaak al heel wat zout in.
- Geef je gast gewoon kraantjeswater. Dat is niet alleen goedkoop en milieuvriendelijk, maar ook beter voor zijn dieet dan flessenwater: waters als Chaudfontaine, Gerolsteiner en Vichy bevatten behoorlijk wat natrium.
Uit eten
Iemand met een zoutarm dieet kan zonder grote problemen in de meeste restaurants terecht. Een telefoontje op voorhand om de kok op de hoogte te brengen, kan echter nooit kwaad. Gerechten die helemaal op voorhand gemaakt worden, zoals soep of puree, bevatten wel steeds zout, dus de keuze zal iets beperkter zijn.
Elke zichzelf respecterende supermarkt en biowinkel heeft een rek waar zaken als zoutarm paneermeel te vinden zijn en op verzoek bakt een bakker graag een zoutloos brood. Voor een ‘moeilijke’ eter is deze nonkel dus eigenlijk best behoorlijk gemakkelijk!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier