Van tajine tot dadelkoekjes: 3 iftarrecepten om van te watertanden

© Donna Van den Ende

Is de inspiratie na twee weken vasten ook bij jou ver zoek? Zahia Belkhiri van restaurant ‘Zahia’s Cuisine’ deelt drie overheerlijke iftarrecepten om tijdens ramadan te delen met je vrienden en familie. Bon appetit!

‘Brewat met kip’

© Donna Van den Ende

Ingrediënten voor 45 stuks

  • 4 uien, in halve maantjes gesneden
  • 30 g koriander, fijngehakt
  • 15 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 1/2 kip, in grote stukken gesneden
  • 3 eieren
  • 150 g amandelen
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel colorante
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 4 eetlepels oranjebloesemwater
  • 1/2 citroen, in schijfjes gesneden
  • 15 vel filodeeg (liefst geen uitgedroogde randen)
  • 4 el olijfolie
  • 20 g maïsolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Bak de stukken kip aan beide kanten goudbruin in olijfolie en kruid naar smaak met peper en zout.
  2. Voeg 3/4 van de uien toe, alsook de helft van de fijngehakte koriander en bladpeterselie.
  3. Kruid met ras el hanout, colorante, peper en zout, en voeg water toe totdat de kip volledig in het vocht ligt.
  4. Voeg ook honing, suiker, kaneel en citroensap toe. Laat 30 minuten stoven op een zacht vuur.
  5. Haal de kip uit de pan, verwijder het vlees van de botten, en versnipper met de hand voor een vezelig effect. Plaats het mengsel in een vergiet en duw het vocht er goed uit met een pollepel. Hou het kookvocht apart, alsook de uitgelekte groenten.
  6. Meng de eieren en voeg wat fijngehakte koriander toe.
  7. Bak de eieren in olijfolie tot een luchtige omelet. Versnipper de omelet met de hand of snij in kleine blokjes.
  8. Bak de amandelen krokant in wat maïsolie. Dep ze droog op keukenpapier en mix ze grof in een blender. Giet het gezeefde kookvocht in een kookpan, voeg het kippenvlees en de uitgelekte groenten toe.
  9. Voeg de resterende rauwe ui, koriander en bladpeterselie toe en laat 20 minuten koken. Doe dan de versnipperde omelet en de gemalen amandelen erin, alsook het oranjebloesemwater, en laat alles nog 10 minuten zacht koken.
  10. Kruid met kaneel en honing voor nog extra smaak. Laat het geheel goed uitdruipen in een vergiet en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180° C.
  11. Snij het filodeeg in repen van 5 à 7 centimeter. Bestrijk het filodeeg met de maïsolie.
  12. Doe een eetlepel van het kippenmengsel op elke strook filodeeg en rol van rechts naar links om driehoekjes te bekomen. Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Bestrooi met kaneelpoeder en poedersuiker voor het serveren.

‘Tajine met kefta en groentjes’

© Donna Van den Ende

Ingrediënten

  • 300 g gehakt
  • 1 grote ui
  • 2 tomaten
  • 1/4 van bussel koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 aardappelen
  • 4 wortelen
  • 100g diepvries erwten
  • 1 lepel raselhanout
  • 1/2 halve koffielepel colorante
  • 1 scheut olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snij de koriander en look heel fijn, voeg de helft bij het gehakt en hou de helft bij om later in de tajine te strooien. Meng het koriander, look, halve lepel raselhanout en peper en zout onder het gehakt.
  2. Maak er kleine hamburgers van ongeveer 7cm op 5cm.
  3. Bak in een braadpan of in de tajine, voeg olijfolie, de kefta langs beide kanten goud bruin en schep ze er terug uit.
  4. Schil en snij ondertussen de groenten: begin met de ajuin en snij het in reepjes van 1 cm. Schil dan de tomaten en snij ze in grote blokjes. Snij de aardapelen in grote stuken in de lengte. Schil dan de wortels en snij in lange stukken.
  5. Doe wat olijfolie in de tajine. Doe eerst de ajuin erin en laat het bakken tot die glazig wordt. Voeg dan de tomaten toe, zonder die te roeren in de mengsel.
  6. Schik de groenten in de tajine. Leg de aardappelen en wortels mooi en leg de kefta kris kras in de tajine.
  7. Strooi de koriander, raselhanout en peper zout toe.
  8. Blus met water, tot de tajine 1/3 vol staal. Laat het geheel rustig 25 min pruttelen.
  9. Voeg de laatste 5 minuten ook de erwten toe. Als je het wenst, kun je nog olijven, paprika reepjes of wortel schijfjes toevoegen. Serveer met Marokkaans brood. 

‘Dadelkoekjes’

© Donna Van den Ende

Ingrediënten voor 30 stuks

Voor het deeg:

  • 1 eidooier
  • 75 g suiker
  • 180 g bloem
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 8 g vanillesuiker

Voor de vulling:

  • 100 g dadelpasta
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 1 kleine lepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker

Voor de afwerking:

  • 50 g bloemsuiker

Bereidingswijze

  1. Meng de zachte boter samen met de suiker tot een luchtig mengsel.
  2. Voeg aansluitend de eidooier, de bloem en de vanillesuiker toe en meng kort met de hand tot een zacht deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak het in huishoudfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Kneed de dadelpasta met de hand samen met het oranjebloesemwater, de kaneel en de suiker, totdat de pasta zacht is, en rol hiervan kleine worstjes.
  4. Dadelpasta is vlot verkrijgbaar in de handel, maar je kan het ook gemakkelijk zelf maken door een 20-tal dadels te ontpitten en te mixen in een blender.
  5. Verwarm de oven voor op 180° C.
  6. Vorm bolletjes van het deeg en druk ze plat in de lengte tot 5 centimeter.
  7. Leg een beetje dadelpasta in het midden en bekleed het volledig met deeg in de vorm van een langwerpig worstje. Versier de lange zijden met een tangetje.
  8. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en wentel ze door de bloemsuiker.

Tip: Vervang de dadelpasta door stukjes walnoten of amandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content