De mooiste schelpen: onze favoriete mosselrestaurants aan de Belgische kust
Niets schreeuwt ‘zomer in eigen land’ als je dag aan de Belgische kust afsluiten met een heerlijke pot mosselen. Om kwaliteit te garanderen verzamelde Knack Weekend zes uitmuntende mosselrestaurants aan de Belgische kust, van Knokke-Heist tot Nieuwpoort.
De Oesterput in Blankenberge
Piet Devriendt opende meer dan twintig jaar terug in een loods van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant. Naast de populaire plateau royal behoren ook de mosselgerechten tot de absolute toppers van het eethuis, wat het een van de beste mosseladressen aan de Belgische kust maakt. Op het menu: mosselen natuur, met witte wijn, met look, ‘à la Piet’ en met rode curry. Op tijd reserveren is aangeraden.
Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge, oesterput.com
Si Versailles in Knokke-Heist
Als driesterrenchef Viki Geunes fan is van een restaurant, kan je er zeker van zijn dat het er goed tafelen is. Over het restaurant van Knokse chef Laurent Willemarck zegt hij: ‘Ze werken met prachtige producten die ze met veel zorg bereiden; zo lijken de mosselen hier haast opgeblonken, zo goed zijn ze gereinigd. Het restaurant ligt op de zeedijk, maar is allerminst een toeristenval: je ziet er een trouw cliënteel dat terugkomt voor de correct uitgevoerde klassiekers en de gastvrijheid van eigenares Trui.’
Zeedijk-Het Zoute 795, Knokke-Heist, siversailles.be
Sable Blanc in Knokke-Heist
In voormalige strandbrasserie Le Pirate, vind je nu al even Sable Blanc. Dezelfde uitbater stak na een periode in Brugge de zaal in een nieuw jasje, met iets minder plaatsen, maar met meer ruimte voor kwaliteit. Op de kaart vind je een uitgebreid aanbod met tapa’s, zoetigheden uit de tearoom, snacks en salades, maar ’s avonds zijn het de mosselen die menig kustbezoeker doen terugkeren. Kies voor natuur, mosselen Sable Blanc look, room en tijm, of de pittige mosselen van de chef met sambal.
Zeedijk-Albertstrand 499, Knokke-Heist, sable-blanc.be
’t Marmietje in Nieuwpoort
Er zijn maar zelden restaurants die zich succesvol te specialiseren in zowel vlees- als visbereidingen, maar het ‘t Marmietje is de uitzondering die de regel bevestigt. Dankzij de slagersachtergrond van chef Patrick kan je hier een perfect in hoevenboter gebakken steak krijgen, maar het meest populaire item op hun kaart zijn hun Zeeuwse mosselen. Die worden à la minute bereid met tomaat, room, spek, tijm en witte wijn.
Zeedijk 28, Nieuwpoort, tmarmietje.be
Ocean in Oostende
In Oostende genieten van dagverse mosselen met zicht op de Noordzee, dat doe je bij Ocean. Vlakbij het casino-cursaal, op de zeedijk zorgt deze restaurant-brasserie voor een vakantiegevoel het hele jaar lang. Zelf zeggen ze een culinaire ode aan de zee te willen brengen, en daar zijn hun Jumbo mosselen een prachtig bewijs van.
Albert I-promenade 64, Oostende, oceanoostende.be
D’Oude Jachthaven in Nieuwpoort
D’Oude Jachthaven ligt, hoe kan het ook anders, in de Jachthaven van de Koninklijke Jachtclub van Nieuwpoort. Broers Gustaaf en Arthur zorgen voor de betere brasseriekeuken met oesters, bouillabaisse, vol au vent of filet pur. Maar ook de mosselen zijn op deze unieke locatie zijn het proberen waard. Kies uit natuur, witte wijn of mosselen op z’n Thais.
Kromme Hoek 1, Nieuwpoort, oudejachthaven.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier