Tien uitstekende wildrestaurants

© HV

Het culinaire wildseizoen draait op volle toeren. Wij selecteerden tien gereputeerde restaurants met uitstekende wildbereidingen op het menu.

Minerva

Het gastronomisch instituut heeft zijn onderkomen in een voormalige Minerva-garage. De Frans-Belgische keuken wordt in al haar glorie opgediend, met versnijdingen in de eetzaal. Fazant fine champagne, hazenrug in pepersaus: Minerva eert de klassiekers maar is alles behalve vergane glorie.

Karel Oomstraat 36, 2018 Antwerpen, Tel. 03/216 00 55.

De Schone van Boskoop

Wouter Keersmaekers werd culinair gevormd door Johan Segers van ’t Fornuis. Hij hield er een speciale relatie met orgaanvlees, oude boerengroenten en vergeten fruitsoorten aan over. Keersmaekers kookt als een ambachtsman en koopt dieren in hun geheel. Bij het bereiden van wild vertrekt hij van het principe dat je alles van een wild dier in de keuken hoort te gebruiken. Een haas dient hij op in drie gangen.

Appelkantstraat 10, 2530 Boechout, Tel. 03/454 19 31.

Loncin

Vader en moeder Loncin waren de drijvende krachten achter Relais Esterel, een bekend nachtrestaurant. Zoon Frank begon op zijn zeventiende naast vader Jan te werken. De pannen verhuisden een kwarteeuw geleden naar een herenhuis aan de deftige Markgravelei. Frank Loncin is, net zoals zijn overleden vader, een fervent jager en bereidt het wild op een traditionele manier.

Markgravelei 127, 2018 Antwerpen, Tel. 03/248 29 89.

Figaro

Jacques Colemont begon als vijftienjarige leerjongen in de keuken. Zijn leermeester was Roger Souvereyns in restaurant Van Dijck in Kermt. Figaro is een perfect onderhouden gastronomisch restaurant, waar ook de koningin graag op bezoek komt. In het jachtseizoen pronken bereidingen met klein en groot wild op de kaart: filet van jong hert met kastanjes, pastinaak en selder of inlandse wilde fazant met witlof en spruitjes.

Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt, Tel. 011/27 25 56.

Au Sanglier des Ardennes

Het mekka van elke wildliefhebbers ligt in het gehucht Oignies-en-Thiérache, aan de Franse grens. Het landelijke familierestaurant is bekend bij liefhebbers van royale wildbereidingen met rijke sausen, vergezeld van smaakvolle Rhone-wijnen. Patron en patriarch Jacky Buchet is een verstokte jager. Zoon Rudy staat aan het fornuis, zoon Eddy houdt de beenhouwerij open en bereidt monumentale wildterrines.

Rue J.B. Périquet 4, 5670 Oignies-en-Thiérache, Tel. 060/39 90 89.

Hostellerie Le Prieuré de Saint-Géry

Bent u op zoek naar een nestje voor een romantische tête-à-tête, dan is er het hotel-restaurant Le Prieuré de Saint-Géry. De landelijke priorij dateert gedeeltelijk uit de zeventiende eeuw. Aan het fornuis staat Vincent Gardinal. Hij werd opgeleid door Eddy Van Maele. Kenmerkend voor Le Prieuré de Saint-Géry is de parade van kunstig gepresenteerde welkomsthapjes. In het seizoen zijn wildgerechten troef, zoals pastei van eend met ganzenlever in de korst.

Rue Lambot 9, 6500 Beaumont, Tel. 071/58 97 00.

La Besace

In het schilderachtige dorp Crupet opende de Waalse dichter en klompenmaker Joseph Collot in 1850 L’Auberge dol Besace. Het oude huis werd in 1990 door de beenhouwer Georges Rome gekocht. De pretentieloze Waalse gastronomie die in deze bistro wordt opgediend is gebaseerd op culinaire evergreens: mergpijp met grof zout, kroketten van varkenspoot met gribichesaus, kalfskop zoals vroeger of in de boter gebakken forel uit Crupet. In de herfst en winter zijn wildbereidingen troef.

Rue Haute 11, 5332 Crupet, Tel. 083/69 90 41.

Les 7 Fontaines d’Awennes

De 17de-eeuwse boerderij met een door wingerd overwoekerende façade ligt in een Ardens dorpje, omringd door eindeloze bossen. Binnen ontvouwen zich schemerige vertrekken, gedecoreerd met jachttrofeeën. U kunt een glaasje in een luie zetel voor het haardvuur nemen, terwijl de koks de avondmaaltijd bereiden. Eigenaar Luc Dewalque organiseert uitstappen naar luisterplekjes, waar men de herten hoort ‘burlen’. Het wijnboek telt 600 referenties, waarbij oude flessen uit de Bordeauxstreek.

Grand Rue 21, 6870 Awenne, Tel. 084/36 65 04.

La Broche

La Broche ligt in de voornaamste winkelstraat van Dinant en is een vertrouwd adres voor lokale lekkerbekken. Aan het fornuis staat de eigenaar Eric Fieuw. Hij groeide op naast zijn ouders in het bekende gastronomische restaurant Les Ramiers. De kaart bestaat uit eenvoudige, traditionele bereidingen, die aan bodemprijzen worden opgediend. Fieuw kokkerelt met wild uit de streek, zoals reebok, hinde, wild zwijn en haas. Er is al een wildmenu vanaf 30 euro.

Rue Grande 24, 5500 Dinant, Tel. 082/22 82 81.

Le Coq aux Champs

Eigenaar Christophe Pauly kreeg een veelzijdige opleiding (Le Pré Mondain in Heure (nu Le Fou est Belge), Château Lavaux Saint Anne, Trois Gros, Capucine Gourmand). In zijn eigen restaurant ging hij op zoek naar de essentie. Alles begint met seizoenproducten van superieure kwaliteit. Dan komt de behandeling, waarbij de juiste kooktijd, de juiste kruiden en een simpele begeleiding primeren. Pauly heeft de traditionele, zware wildbereidingen vervangen door lichte wildgerechten met frisse toetsen.

Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot, Tel. 085/51 20 14.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content