Tien restaurants die ook een Michelinster verdienen

't Korennaer © gf

De Michelingids 2015 hield bij de bekroning van de nieuwe sterrenrestaurants geen rekening met wat er in Vlaanderen bloeit en groeit. Wij selecteerden tien uitstekende eethuizen die klaar zijn voor een eerste ster.

Vlaanderen kwam er bekaaid af in de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg. Tien Belgische restaurants – vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen – kregen hun eerste ster. Die keuze houdt geen rekening met wat er in Vlaanderen bloeit en groeit. De nieuwe generatie getalenteerde jonge koks die een frisse wind doen waaien en inspelen op internationale trends, is grotendeels genegeerd. Dit zijn tien huizen zonder ster met getalenteerde koks, die klaar zijn om door te groeien naar de top.

Appelsveer

Het restaurant opende in 2012 op een landelijke plek dicht bij de oudste veer van de Schelde. Olivier Van de Meerssche was tien jaar chef-kok van’t Ebdiep. Hij kookt Belgisch en gebruikt vergeten groenten en miskende stukjes vlees.

Restaurant Appelsveer, Hoofdstraat 175, 9200 Appels

Bistro du Nord

Michaël Rewers deed ervaring op in vermaarde Antwerpse eethuizen als Petit Zinc, Sir Anthony Van Dijck en de Veehandel. Hij was vier jaar sous-chef van Johan Segers in ’t Fornuis. In de Veehandel ontmoette hij de dochter des huizes, Caroline Stasseyns, met wie hij Bistrot du Nord opende.

Bistrot du Nord, Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen

‎Hotel Damier

De Kortrijkse ondernemer Yvan Vindevogel (Omega Pharma, Vemedia, Coppperhead Gin) kocht het oudste hotel van ons land in 2011 en blies het nieuw leven in. In de keuken staat aanstormend jong talent met de 26-jarige chef Martijn Defauw. Hij werkte eerder in de Herborist en bij Table d’Amis.

Hotel Damier, Grote Markt 41, 8500 Kortrijk

Fleur de Lin

Kok Lode De Roover is dertig, studeerde af aan Ter Groene Poorte en ging in de leer in betere eethuizen (Comme Chez Soi, La Bergerie, Eyckerhof, ’t Korennaer). Hij verwierf in 2011 de titel Eerste Kok van België Prosper Montagné. In zijn eigen restaurant kiest hij voor mooie producten, die hij omlijst met speelse garnituren.

Restaurant Fleur de Lin, Lokerenbaan 100, 9240 Zele

’t Korennaer

In zeventien jaar bouwde Edwin Van Goethem heel wat ervaring op. In ’t Korennaer tovert hij culinaire wondertjes op het bord. De kok is ook ondernemer, die zijn zaak organisch liet groeien: telkens opnieuw werd de winst gebruikt om het niveau op te krikken.

’t Korennaer, Nieuwkerkenstraat 4, 9100 Nieuwkerken-Waas

Markt XI

Benny Van Torre komt uit een vissersfamilie, maar hij ging naar de slagersschool. Hij heeft het koksvak geleerd in eethuis Bartholomeus. Toen er een oud huisje op de Markt van De Haan vrijkwam, hebben Benny en Katrijn dat gekocht en het eigentijds ingericht tot een restaurant.

Markt XI, Driftweg 11, 8420 De Haan

Oh

Oh opende zeven jaar geleden als trendy restaurant en loungeclub. Eigenaar en chef-kok Ivan Puystiens staat in zwart kokskostuum in de open keuken. Hij heeft zijn keuken stilletjes aan verfijnd. Een van de beste moderne eethuizen aan de kust.

Oh, Koninklijke Baan 289, 8660 St. Idesbald

Schatteman

Gregory Schatteman werd opgeleid door Gert De Mangeleer (Hertog Jan). Hij verwierf in de Knack Restaurantgids 2011-2012 de Gouden Garde Jong Talent. Gregory is met vriendin Marieke voor zichzelf begonnen in het vroegere restaurant Manderley. Zijn gerechten zijn vernieuwend, maar zonder extremen.

Schatteman, Kruisstraat 13, 8020 Hertsberge

Two Cooks

Günther Taelman en Olivier Jolie openden in Zottegem een trendy ingericht gastronomisch restaurant. Beide koks kregen een klassieke opleiding en presenteren hun bereidingen in een moderne verpakking.

Two Cooks, Markt 15, 9620 Zottegem

’t Vijfde Seizoen

Broes Tavernier werd opgeleid in de kokschool Spermalie en specialiseerde zich tot banketbakker in Ter Groene Poorte. Zijn restaurantloopbaan begon in Sir Anthony Van Dyck. Daarna deed hij ervaring op in ’t Molentje, ’t Hof van Cleve en twee jaar als chef in Bistro Refter en als sous-chef in De Karmeliet.

’t Vijfde Seizoen: Stationsstraat 9, 9880 Aalter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content