Restaurant Spaans Dak: Gastronomische prijsbreker

In Spaans Dak, het gastronomische restaurant ondergebracht in deen burcht in Oud-Heverlee, worden alle menu’s gratis aangepast voor wie glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, enz. eet.

Spaans Dak is een riant gelegen burcht met resten uit de 14de eeuw aan de rand van het Meerdaalwoud, ten zuiden van Leuven. Daar, tussen de twee vijvers van het recreatiedomein Zoet Water, opende Michel Uyttendaele een kwarteeuw geleden een gastronomisch restaurant, dat dankzij zijn permanente inzet uitgroeide tot een druk bezochte plek waar jong en oud zich goed voelen.

De koks doen er aan foodpairing, waarbij gezocht wordt naar bijzondere combinaties. De vernieuwende gerechten komen tot stand met technieken en apparatuur uit de moleculaire keuken. Invloeden uit verre hoeken van de wereld maken dat zelfs de meest verwende lekkerbek zich niet verveeld. Michel Uyttendaele laat zich omringen door een trouw team, met Remco Kramer in de keuken. Hij was er bijna vanaf het begin bij.

Zoon Jonathan Uyttendaele, die al vroeg stond te popelen, draagt de vernieuwing uit. Hij studeerde aan Ter Duinen en ging in de leer in L’Air du Temps en Oud Sluis. Kristof, de tweede zoon, studeerde aan de filmschool, maar koos toch voor een sleutelpositie in de eetzaal. Hij is geïnteresseerd in wijnen.

Om de prijzen te drukken worden heel wat wijnen rechtstreeks per palet aangekocht. De flesjes krijgen uitleg in diverse talen, zijn gegroepeerd in categorieën en te raadplegen via iPad. Het visitekaartje is het lunch/dinermenu van drie gangen, dat draait rond seizoenproducten die op een originele manier worden opgediend (38 euro). Alle menu’s worden gratis aangepast voor wie glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch enzovoort eet.

Onze keuze

Wij konden twee prestigemenu’s degusteren: Fijnproever (62 euro) en Mer-Sea (60 euro). De menu’s bestaan uit vijf gangen met omlijsting. Wij beleefden een avondvullend programma vol culinaire verrassingen, speelse combinaties en feestelijke presentaties.

Gepekelde zalm lag op cannelloni van rijstpapier en kwam met salade van wilde rijst en zure room, vinaigrette van soja en mirin, gefrituurde rijstlinten en crumble van wasabi. Op vel gebakken kabeljauw was juist gegaard en kwam met sorbet van komkommer, tiramisu met witte aceto balsamico, gekonfijte tomaat, crumble van tomaat en doorzichtig sap van tomaat. Ravioli met roodbaars verscheen met salsa van tomaat, gepekelde tomaat, gel van waterkers en espuma van limoen. Black Angus Pikanha lag in het bord met pesto van tomaat, crumble van salie en vinaigrette met zwarte olijf, ansjovis en knoflook.

Deze vermakelijke en smakelijke maaltijd werd afgesloten met pavlova met vruchten en yuzuroomijs en een nagerecht met sorbet van kwark en honing, watermeloen en gelei van honing. (PvD)

Kader: modern en licht

Onthaal en bediening: vriendelijk en efficiënt

Keuken: verassend, speels en feestelijk gepresenteerd

Spaans Dak, Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee. Tel. 016/47.33.33. Gesloten op maandag en dinsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content