Bucolisch restaurant gooit met smaakbommen

In restaurant Appelsveer (Dendermonde) brengt de kok vergeten groenten en vlees van Belgische oorsprong op een actuele manier op het bord.

Appelsveer opende op 27 januari 2012 op een agrarische plek dicht bij de oudste overzet van de Schelde. De drempel van het nieuwe eethuis is vanaf de eerste dag platgelopen en dat komt vooral omdat de chef-kok een bekende is: Olivier Van de Meerssche was tien jaar lang chef-kok van het alom geliefde eethuis ’t Ebdiep in Sint-Amands. Hij bouwde zijn reputatie op met persoonlijke, seizoengebonden gerechten van Belgische oorsprong. In Appelsveer doet hij meer dan ooit een beroep op vergeten groenten en vlees, die hij op een actuele manier weer op het podium brengt.

Wij kwamen op een avond naar het oude herenhuis dat in de loop der eeuwen de vorm kreeg van een hoeve. Het huis ligt aan een met groen omlijste Scheldearm in de streek van Appels, een deelgemeente van Dendermonde. Oliviers echtgenote Heidi Raes ontvangt op een bescheiden manier. Zij deed ervaring op in de eetzaal van ’t Truffeltje en gaf les aan de huishoudschool.

Wij genoten van de sobere boereninrichting die ons deed denken aan een schilderij van Vermeer. Wij zaten op harde, houten stoelen, hielden niet van de dikke, vilten onderleggers en leden onder het kabaal, afkomstig van een groep uitgelaten dames.

Onze keuze

De spijskaart is beknopt en ingedeeld in klassiekers en hedendaagse bereidingen. Ganzenlever, lamsnek, ossenstaart en varkenswangetjes krijgen een gerechtvaardigde ereplaats. Het merendeel van de bezoekers kiest voor het Menu De Rycke, dat in driegangenversie 40 euro kost en in viergangenversie 55 euro. Bij dit menu horen wijnarrangementen van respectievelijk 15 en 20 euro, samengesteld uit royaal geschonken wijnen van redelijke kwaliteit.

Op tafel kwam lekker zelfgebakken zuurdesembrood en een brandade van gerookte schelvis. Het eerste gerecht bestond uit heldere gelei van eikenzwam met ravioli van king crab en kippenlever, chips van varkenspoot en siroop van groene krab: lekker en origineel! Pieterman volgde als vis van de week met groene asperges, gemalen hazelnoot, messchelpen, sinaasboter en koriander.

Kalfsschenkel werd geserveerd met kalfsmerg, gember, zeekool, crostini met zalf van wortelen en karwij. Net als het voorgerecht was ook dit gerecht een echte smaakbom. Afsluiten deden wij braafjes met gestoomde kokosbiscuit, compote van banaan en nootmuskaat, bruine rum en roomijs met kardemom. (PvD)

Categorie: bucolisch restaurant
Keuken: 7,5
Decor: 7,5
Comfort: 6
Service: 7,5
Prijs/kwaliteit geproefde menu: 8

Appelsveer – Restaurant, gastenkamers, artisanale huisproducten -, Hoofdstraat 175, 9200 Appels (Dendermonde), 052 55 44 90. Gesloten zondag- en dinsdagavond, woensdag. Lunch: 28 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content