Zelfgemaakte kippenbouillon

Met deze zelfgemaakte kippenbouillon kun je alle kanten op. Vervang het kruidenbuiltje en de kruidnagels door andere specerijen voor een Chinese, Noord-Afrikaanse of Zuid-Aziatische variant.

Voor 1 liter
  • 1,5 kg ongekookte kippenkarkas of 1 hele kip
  • 1 ui
  • 3 kruidnagels
  • 1 wortel
  • 1 preiwit
  • 1 kruidenbuiltje (1 selderiestengel, wat takjes peterselie, 1 laurierblaadje en 3 takjes tijm)
  • 10 gestampte zwarte peperkorrels.
Bereiding
  1. Leg het in stukken verdeelde karkas of de opgebonden kip in een kookpan, dek af met koud water en breng langzaam aan de kook. Schum af en laat intussen 3 tot 4 minuten doorpruttelen. Giet deze bouillon door de zeef en laat het karkas of het gevogelte uitlekken.
  2. Spoel de pan uit met warm water. Schil de ui en beprik met de kruidnagels. Schil en snipper de wortel. Snij het preiwit fijn. Leg het karkas of het gevogelte weer in de pan, schenk er 2 liter koud water bij en breng weer langzaam aan de kook. Schuim af en voeg de groente, de beprikte ui, het kruidenbuiltje en de peper toe. Laat 3 uur doorsudderen en schuim van tijd tot tijd af.
  3. Haal zonder te schudden of aan te drukken door een puntzeef om de laatste onzuiverheden te op te vangen. Bij gebrek aan een puntzeef kunt u ook een vergiet met een theedoek erover gebruiken. Laat een nacht in de koelkast staan en schep de volgende ochtend het vet van het oppervlak. Kruid de zelfgemaakte kippenbouillon pas vlak voor de verdere verwerking met zout.

Tip

Met deze zelfgemaakte kippenbouillon kun je alle kanten op. Vervang het kruidenbuiltje en de kruidnagels door 2 steranijsjes, 1 kaneelstokje en 1 kleine droge piment voor een Chinese variant. Of door 1 kaneelstokje, wat komijnzaad, 1/2 theelepel gemberpoeder en een paar verse takjes koriander voor een Noord-Afrikaanse versie. Een takje citroenmelisse, 2 bergamotblaadjes, 2 cm gemberwortel en 1 kleine rode piment zorgen dan weer voor een Zuid-Aziatische toets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content