Wat ligt er op de grill in april? Recept voor lamskebab met fattoush en platbrood

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week serveren we lamskebab met wittebonenhummus, chipotle-olie, fattoush en platbrood.

Za’atar, sumak en granaatappelmelasse, smaakmakers die onmisbaar zijn in dit gerecht, vind je in het Midden-Oosterse rayon van de betere supermarkt. Heb je nog wat over na het bereiden van deze lamskebab? Sumak is heerlijk in salades, maar ook in een compote en zelfs in desserts.

Voor 4 personen
Voor de kebab:
500 g lamsvlees (lamsnek, schenkel)
1 kl szechuanpeper
1 kl komijn
4 el olijfolie
Voor de chipotle-olie:
100 ml olijfolie
2 kl gemalen chipotle
2 teentjes knoflook
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kaneel
Peper en zout
Voor de wittebonenhummus:
1 blik (400 g) witte bonen (uitgelekt)
2 el tahin
sap van 1 citroen
2 teentjes knoflook
peper en zout
4 el olijfolie
water
1 kl sumak
1 kl za’atar

Voor de fattoush:
1 komkommer
3 tomaten
1 rode ui
Handvol radijsjes
3 takjes verse munt
4 takjes peterselie
4 kropjes little gem
2 el granaatappelmelasse
1 kl sumak
Voor het platbrood:
250 g zelfrijzende bloem
240 g Griekse yoghurt
4 el water
Snuifje zout

1. Snijd het lamsvlees in kleine stukjes en prik op spiesjes. Plet de szechuanpeper en komijn in een vijzel en voeg er de olie aan toe. Bestrijk de spiesjes met deze marinade.

2. Verhit de olie voor de chipotle-olie in een pannetje. Pel en snijd de knoflook fijn en doe samen met de kruiden voor de olie in een hittebestendig kommetje. Giet de hete olie over de kruiden.

3. Mix alle ingrediënten voor de wittebonenhummus in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg indien nodig water toe tot de gewenste consistentie is bereikt. Werk de hummus af met extra za’atar en beprenkel met olijfolie.

4. Spoel en snijd alle groenten in kleine stukken voor de fattoush-salade. Doe alles in een kom en overgiet met de granaatappelmelasse. Werk de salade af met sumak, peper en zout.

5. Meng de yoghurt en bloem voor het platbrood. Doe het snuifje zout erbij. Kneed het deeg goed en verdeel in 8 porties. Rol de porties uit en bak ze een voor een in een droge pan. Besprenkel het platbrood tijdens het bakken in de pan met de chipotle-olie.

6. Gril de spiesjes lamsvlees op een hoog vuur krokant en gaar.

7. Serveer alles samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content