Vlaamse stoverij

Voor 4 personen

2 uien

1 kg rundstoofvlees

boter, bloem

1 fles bruin tafelbier

2 takken tijm

2 laurierblaadjes

peper en zout

1 el azijn

1 snede witbrood besmeerd met mosterd

Voor de wortelen:

500 g dikke winterwortelen

boter

1 laurierblad

peper en zout

Voor de polenta:

6 dl water

100 g polenta

boter

Snij de uien grof. Snij het vlees in stukken van 4 cm en bak met de ui aan in boter. Bestrooi met bloem en laat onder voortdurend roeren 2 minuten bakken. Voeg bier en water toe tot het vlees onderstaat. Kruid met tijm, laurier, peper, zout en azijn. Roer om en leg de snede brood bovenop. Dek af en laat 1 uur zacht stoven. Het vlees mag niet helemaal uitgedroogd zijn.

Schil de wortelen met een dunschiller. Snij ze in schijven van een drietal mm dik. Kook de wortelen in lichtgezouten water op niet te hevig vuur voor drie vierde gaar. Giet af, laat schrikken onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Smelt boter in een pan, doe er de wortelen en een blad laurier bij en laat verder gaar stoven. Kruid met peper en zout.

Breng voor de polenta het water aan de kook en doe er de polenta bij. Breng al roerend aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat 30 minuten koken. Roer regelmatig, zodat de polenta niet aanbrandt, en voeg indien nodig water toe. Roer er een klont boter door en kruid met peper en zout. Serveer met het stoofvlees en de wortelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content