Vegan recept van Bart De Pooter met aubergine, zoete ui en zeewier

Vegan recept met aubergine, zoete ui en zeewier © Rosan Steenbrugge

In het Antwerpse restaurant WILDn van chef Bart De Pooter geniet van je van volledig plantaardige gerechten. Wij mogen zijn recept voor aubergine met zoete uit en zeewier delen.

Koud voorgerecht voor 4-6 personen

Ingrediënten

• 2 aubergines

• olie om te bakken

• zout

Soja-Sesam marinade:

• 2 eetlepels sojasaus

• 1 theelepel suiker

• 1 theelepel sesamolie

• 1 teentje knoflook, fijngeraspt

• 1 theelepel geraspte gember

• 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Zeewierbouillon:

• 1 liter groentebouillon

• 1 eetlepel agavesiroop (of een andere zoetstof naar keuze)

• 50 gram sushi-rijst

• 1 theelepel zout

Roscoff Ui:

• 2 grote uien

• Tzuyu marinade (kant-en-klaar, te koop in Aziatische supermarkten)

Zeewiersalade:

• 1 zakje zeesla (verkrijgbaar in speciaalzaak)

• 1 eetlepel zeekraal

• 1 eetlepel zeevenkel

• 1 eetlepel zeekool

• 1 eetlepel sesamolie

• zout en peper naar smaak

• een paar druppels vinaigrette

• sesamzaadjes

Bereiding

Aubergine:

  • Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 2,5-3 cm dikte en maak een kruisvormige insnijding in elk plakje.
  • Bak de plakken aubergine in olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Soja-Sesam Marinade:

  • Meng sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook, gember en geroosterde sesamzaadjes in een kom. Laat afkoelen.
  • Doop elke gebakken aubergineplak kort in de marinade en laat ze 10-15 seconden intrekken. Leg ze daarna opnieuw op keukenpapier.

Zeewierbouillon:

  • Breng de groentebouillon aan de kook.
  • Voeg agavesiroop, sushi-rijst en zout toe. Laat sudderen tot de rijst gaar is en de bouillon smaakvol is, meestal 20-30 minuten.

Roscoff Ui:

  • Snijd de ui in dunne ringen.
  • Week de uiringen in de Tzuyu marinade. Laat ze langzaam gaar worden en afkoelen in de marinade.

Zeewiersalade:

  • Spoel de zeesla grondig onder water om overtollig zout te verwijderen. Laat uitlekken.
  • Meng de zeesla met zeekraal, zeevenkel, zeekool, sesamolie, zout, peper, een paar druppels vinaigrette en sesamzaadjes.

Schik een gemarineerde aubergineplak op een bord. Voeg zo’n 5 gekookte uienringen toe. Bouw de aubergine op met de zeewiersalade. Garneer met nog wat uiringen. Giet tenslotte wat van de zeewierbouillon over het gerecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content