Temaki

© Getty

Temaki is handgerolde sushi (geen matje nodig dus): een hoorntje van nori, gevuld met sushirijst en een vulling naar keuze.

Voor 14 stuks
  • 200 g sushirijst
  • 2 koppen water
  • 1/2 kl zout
  • 1 el suiker
  • 1,5 el rijstazijn
  • 7 norivellen
  • 1 avocado, komkommer of vulling naar keuze
  • wasabi
  • ingelegde gember
  • sojasaus
Bereiding
  1. Was de rijst in een zeef onder koud stromend water tot het afdruipende water helder is. Laat de rijst gedurende 20 tot 30 minuten uitlekken en zachtjes wellen. Breng de rijst met het water al roerend aan de kook en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken, tot het water bijna helemaal is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig maar voorzichtig en zorg dat de rijst niet breekt.
  2. Stoom de rijst nadien beetgaar in een stoompan, gedurende ongeveer 10 minuten. De rijst moet voldoende gaar zijn om aan elkaar te kleven, maar moet nog een halfharde kern hebben, net zoals bij risotto. Doe de rijst nadien in een grote kom, roer hem voorzichtig los met een vork en laat afkoelen.Roer de suiker en het zout door de rijstazijn tot alles is opgelost en meng voorzichtig onder de lauwwarme rijst. Laat de rijst nu zo snel mogelijk verder afkoelen. Hoe sneller het vocht verdampt, hoe meer de rijst zal glanzen.
  3. Knip de norivellen doormidden en leg ze met de glanzende kant naar beneden. Schep 2 eetlepels rijst op een van de korte zijden, op 1 cm van de rand. Leg er een partje avocado en komkommer (of andere vulling naar keuze) naast. Rol de nori op tot een hoorntje (de vulling mag boven de rand uitkomen) en plak het dicht door het vel aan de rand even te bevochtigen.
  4. Serveer de temaki met ingelegde gember, wasabi en sojasaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content