Soepje van knolselder en aardappel met truffel

  • Moeilijkheid

Voor 6 personen:

300 g aardappelen (bintjes)

300 g knolselder

1 sjalot

5 dl blanke fond

peper en zout

verse zwarte wintertruffel (Périgord) van ± 30 g

Voor de broodstengels:

1 pak bladerdeeg

3 el maanzaad

1 eigeel

30 g boter

Voor de soep:

Schil de aardappelen, snij in stukken. Was en snij de knolselder in stukken. Stoof de sjalot in een klontje boter zonder te laten kleuren. Voeg er de aardappelen en de knolselder bij. Overgiet met de blanke fond en kook gaar op een zacht vuur. Draai de soep door een roerzeef en vervolgens door een puntzeef tot een fijne structuur. Breng voor het opdienen de soep aan de kook en voeg eventueel nog enkele klontjes koude boter toe. Bestrooi met peper uit de molen en zout. Borstel de truffel schoon en rasp voor het opdienen over de soep.

Voor de broodstengels:

Verwarm de oven op 180°C. Bestrooi het bladerdeeg met het maanzaad. Rol de maanzaadjes in het deeg met een deegrol. Draai het deeg om en doe hetzelfde. Snij het deeg in fijne stroken en bestrijk met het losgeklopte eigeel. Draai de stroken in spiraalvorm, begin in het midden en werk naar buiten, draai daarna de andere kant. Bestrijk nogmaals met het eigeel. Bak ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer warm bij de soep.

Tip: Truffel heeft een sterk aroma, bewaar de truffel daarom in een afgesloten pot in de koelkast, samen met verse eieren. Het truffelparfum zal in de eieren dringen en die kunnen later tot een heerlijk eiergerecht verwerkt worden.

Bereidingstijd: 45 minuten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content