Het nieuwe schooljaar is amper vier dagen ver en je hebt nu al geen idee meer wat je op je boterhammen kunt smeren? Wij hebben wel nog inspiratie: tien recepten voor broodbeleg.
Vergeet jonge kaas, boterhamworst of choco: met deze recepten voor broodbeleg wordt de lunch een feestje. Van zalm tot tonijnsalade, met extra groenten of originele hummus, op boerenbrood of tussen fancy sandwiches, en zelfs in een gezonde wrap (voor wie ook al geen brood meer kan zien). Tien opties om nu al naar uit te kijken
10 recepten voor broodbeleg
1. Boterham met avocado, radijs, munt en kokosmayonaise
Even simpel als lekker: avocado en radijs op je lievelingsbrood. De kokosmayonaise maakt het af. Het recept hiervoor komt uit Meredith Bairds kookboek met de toepasselijke titel ‘Kokos’.

2. Sandwich met verse zalm, ham, spinazie en bieslook-yoghurtdressing
Verse zalm, gedroogde ham en yoghurtdressing: deze fancy sandwiches zou de Britse queen in haar lunchpakket kunnen hebben gehad. Snij dus alvast de korsten van je boterham voor dit royale broodbeleg.

3. Broodjes met citroenhummus en appeltzatziki
De citroenhummus is even lekker op een verse pistolet als op een boterham van je favoriete zuurdesembakker. Een eenvoudige lunch die je in een kwartiertje gefikst hebt.

4. Boterham met zeewierhummus en gerookte haring
Dit broodje haring komt uit ‘Proef de zee’ van Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering. De titel van het kookboek is niet slecht gekozen: deze boterham proeft als een strandvakantie (exclusief de knisperende zandkorrels).

5. Boterham met tonijnsalade en gekookt ei
Een boerenboterham met verse tonijnsalade: daar kan haast niemand aan weerstaan. Dat je de tonijn beter zorgvuldig uitkiest, hoeven we er vast niet meer aan toe te voegen. Tip met betrekking tot de volksgezondheid: je legt je fishy boterhammen het best in de koelkast tot de lunch.

6. Volkorenwraps met avocado, mango, feta en chia
Met dit recept van Sandra Bekkari heb je zeker iets gezonds achter de kiezen. Geen wraps in huis? Ook die kun je makkelijk zelf maken, het is zo simpel als pannenkoeken bakken.

7. Boterham met rode biet, venkel en appel
‘Garneer je boterham met spek, gepekelde venkel, appel en rode biet’, tipt de Genkse zuurdesembakker Rosendal.BRØD. Werk je luxelunch eventueel af met wat blaadjes klaverzuring en een toefje kimchi als je de collega’s echt jaloers wil maken.

8. Sandwich met paprika, mozzarella, raketsla, kipfilet en pesto
Deze goed gevulde tramezzini beleg je met het iconische Italiaanse duo tomaat-mozzarella en de typische smaakmakers pesto en rucola. Er gaat ook nog kip bij, zo heb je zeker genoeg gegeten.

9. Vietnamese broodjes met tofoe
Vietnamees en vegetarisch, dat zijn de twee v’s die van dit heerlijke broodbeleg een topper maken. En je maakt ineens ook iemand anders z’n dag goed: met dit recept heb je meer dan genoeg voor twee broodjes.

10. Finger sandwiches
Schattige boterhammetjes, belegd met gerookte zalm, komkommer of gerookte ham: dit is een heuse afternoon tea in je doordeweekse brooddoos. Vul nu nog je thermos met thee en cheers!
