Veel op je boterham: 10 recepten voor broodbeleg

recepten voor broodbeleg
© Getty Images

Het nieuwe schooljaar is amper vier dagen ver en je hebt nu al geen idee meer wat je op je boterhammen kunt smeren? Wij hebben wel nog inspiratie: tien recepten voor broodbeleg.

Vergeet jonge kaas, boterhamworst of choco: met deze recepten voor broodbeleg wordt de lunch een feestje. Van zalm tot tonijnsalade, met extra groenten of originele hummus, op boerenbrood of tussen fancy sandwiches, en zelfs in een gezonde wrap (voor wie ook al geen brood meer kan zien). Tien opties om nu al naar uit te kijken

10 recepten voor broodbeleg

1. Boterham met avocado, radijs, munt en kokosmayonaise

Even simpel als lekker: avocado en radijs op je lievelingsbrood. De kokosmayonaise maakt het af. Het recept hiervoor komt uit Meredith Bairds kookboek met de toepasselijke titel ‘Kokos’.

Naar het recept

2. Sandwich met verse zalm, ham, spinazie en bieslook-yoghurtdressing

Verse zalm, gedroogde ham en yoghurtdressing: deze fancy sandwiches zou de Britse queen in haar lunchpakket kunnen hebben gehad. Snij dus alvast de korsten van je boterham voor dit royale broodbeleg.

Naar het recept

3. Broodjes met citroenhummus en appeltzatziki

De citroenhummus is even lekker op een verse pistolet als op een boterham van je favoriete zuurdesembakker. Een eenvoudige lunch die je in een kwartiertje gefikst hebt.

Naar het recept

4. Boterham met zeewierhummus en gerookte haring

Dit broodje haring komt uit ‘Proef de zee’ van Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering. De titel van het kookboek is niet slecht gekozen: deze boterham proeft als een strandvakantie (exclusief de knisperende zandkorrels).

Naar het recept

5. Boterham met tonijnsalade en gekookt ei

Een boerenboterham met verse tonijnsalade: daar kan haast niemand aan weerstaan. Dat je de tonijn beter zorgvuldig uitkiest, hoeven we er vast niet meer aan toe te voegen. Tip met betrekking tot de volksgezondheid: je legt je fishy boterhammen het best in de koelkast tot de lunch.

Naar het recept

6. Volkorenwraps met avocado, mango, feta en chia

Met dit recept van Sandra Bekkari heb je zeker iets gezonds achter de kiezen. Geen wraps in huis? Ook die kun je makkelijk zelf maken, het is zo simpel als pannenkoeken bakken.

Naar het recept

7. Boterham met rode biet, venkel en appel

‘Garneer je boterham met spek, gepekelde venkel, appel en rode biet’, tipt de Genkse zuurdesembakker Rosendal.BRØD. Werk je luxelunch eventueel af met wat blaadjes klaverzuring en een toefje kimchi als je de collega’s echt jaloers wil maken.

Naar het recept

8. Sandwich met paprika, mozzarella, raketsla, kipfilet en pesto

Deze goed gevulde tramezzini beleg je met het iconische Italiaanse duo tomaat-mozzarella en de typische smaakmakers pesto en rucola. Er gaat ook nog kip bij, zo heb je zeker genoeg gegeten.

Naar het recept

9. Vietnamese broodjes met tofoe

Vietnamees en vegetarisch, dat zijn de twee v’s die van dit heerlijke broodbeleg een topper maken. En je maakt ineens ook iemand anders z’n dag goed: met dit recept heb je meer dan genoeg voor twee broodjes.

Naar het recept

10. Finger sandwiches

Schattige boterhammetjes, belegd met gerookte zalm, komkommer of gerookte ham: dit is een heuse afternoon tea in je doordeweekse brooddoos. Vul nu nog je thermos met thee en cheers!

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise