Parmentiersoep met kruidenolie

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

50 g boter

550 g aardappelen

1 fijngehakte ui

1 laurierblad

1 l melk

zout

Voor de kruidenolie:

10 g verse platte peterselie

3 g dille

15 basilicumblaadjes

1,5 dl extra vierge olijfolie

Voor de korstjes:

2 sneetjes brood in blokjes van 1 cm

1,5 dl arachideolie

Snij de aardappelen in dunne schijfjes. Laat de boter smelten in een kookpan met dikke bodem. Voeg ui en aardappelen toe en roer. Laat onder deksel op zacht vuur stoven, niet kleuren. Voeg zodra de ui glazig is, de melk, laurierblad en zout toe en breng aan de kook. Laat op zacht vuur 20 minuten koken. Verwijder het laurierblad en mix het geheel tot een dikke soep. Bak de broodkorstjes snel in de arachideolie en laat uitlekken. Blancheer de peterselie 5 à 10 seconden in kokend water en laat uitlekken (deze stap is facultatief). Schud goed droog in een handdoek. Voeg basilicum en dille toe en mix de kruiden samen met de olijfolie. Kruid met peper en zout. Dien de soep met de korstjes en de kruidenolie op in individuele soepkommetjes. De kruidenolie geeft deze klassieke soep een mediterrane toets. Serveer er een zuiderse witte wijn bij of, beter nog, een witte Savoie die iets rinser smaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content