Panelle met caponata uit Sicilië

9005381

In het kookboek Wereldhapjes om te delen serveert Sophie Dupois-Gaulier smakelijke apertitiefsnacks om samen van te genieten. Wij mochten alvast eens proeven van al dat lekkers, met onder meer een smaakbezoekje aan Italië.

In het nieuwe kookboek Wereldhapjes om te delen serveert Sophie Dupois-Gaulier smakelijke apertitiefsnacks om samen van te genieten. Wij mochten alvast eens proeven van al dat lekkers, met onder meer een smaakbezoekje aan Italië.

Lees ook: De wereld rond in 5 recepten: lekkere hapjes om te delen

Ingrediënten voor 20 panelle

Voor de caponata:

  • 1 rode ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 middelgrote tomaten
  • 1 aubergine
  • 100 ml olijfolie
  • 50 g gehalveerde groene olijven zonder pit
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • 2 el poedersuiker

Voor de panelle:

  • 750 ml water
  • 1 tl zout
  • 250 g kikkererwtenmeel
  • 3 el venkelzaad
  • olie om in te frituren

Bereiding

  1. Maak eerste de caponata. Pel en snipper de ui en snijd de selderij in blokjes. Breng een pan met water aan de kook.
  2. Maak met een mesje een kruis in de bolle kant van de tomaten. Dompel ze 1 minuut in het hete water en leg ze meteen daarna in een schaal met koud water. Trek de velletjes eraf en snijd ze in vieren. Verwijder de pitjes en snijd ze in blokjes.
  3. Verwijder de kroon van de aubergine en snijd hem in blokjes. Verwarm 75 ml olie in een koekenpan en bak hierin de aubergineblokjes tot ze goudkleurig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Fruit de gesnipperde ui in de koekenpan met de rest van de olie en laat in 5 minuten goudbruin kleuren.
  5. Voeg de selderij toe en laat nog 5 minuten fruiten. Doe de tomaten, olijven, aubergine en wijnazijn erbij en ook de pijnboompitjes en de poedersuiker. Laat 15 minuten sudderen op matig vuur en roer regelmatig door.
  6. Breng intussen voor de panelle het water met het zout aan de kook. Doe het gezeefde meel in een pan en klop stevig met een garde terwijl je beetje bij beetje het water toevoegt. Zorg dat er geen klontjes in komen.
  7. Voeg het venkelzaad toe. Roer goed door en laat het deeg op zacht vuur in ongeveer 20 minuten gaar worden. Roer regelmatig.
  8. Leg het deeg, wanneer het loslaat van de pan, op een met bakpapier beklede bakplaat. Spreid het met een spatel uit tot een laag van 1 cm dik.
  9. Laat afkoelen. Snijd er stukken uit met een vorm naar keuze. Verhit de olie tot 180 C. Frituur de panelle 2-3 minuten in de olie en keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schep er een eetlepel caponata op en serveer direct.
Het kookboek Wereldhapjes om te delenvan Sophie Dupois-Gaulier ligt vanaf 1 oktober in de boekhandel en kost 24.99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content