Panelle met caponata

9005381

Sophie Dupois-Gaulier bedenkt smakelijke apertitiefsnacks om samen van te genieten. Zoals deze Panelle met caponata uit Sicilië.

Voor de caponata
  • 1 rode ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 middelgrote tomaten
  • 1 aubergine
  • 100 ml olijfolie
  • 50 g gehalveerde groene olijven zonder pit
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • 2 el poedersuiker
Voor de panelle
  • 750 ml water
  • 1 tl zout
  • 250 g kikkererwtenmeel
  • 3 el venkelzaad
  • olie om in te frituren
Bereiding
  1. Maak eerste de caponata. Pel en snipper de ui en snijd de selderij in blokjes. Breng een pan met water aan de kook.
  2. Maak met een mesje een kruis in de bolle kant van de tomaten. Dompel ze 1 minuut in het hete water en leg ze meteen daarna in een schaal met koud water. Trek de velletjes eraf en snijd ze in vieren. Verwijder de pitjes en snijd ze in blokjes.
  3. Verwijder de kroon van de aubergine en snijd hem in blokjes. Verwarm 75 ml olie in een koekenpan en bak hierin de aubergineblokjes tot ze goudkleurig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Fruit de gesnipperde ui in de koekenpan met de rest van de olie en laat in 5 minuten goudbruin kleuren.
  5. Voeg de selderij toe en laat nog 5 minuten fruiten. Doe de tomaten, olijven, aubergine en wijnazijn erbij en ook de pijnboompitjes en de poedersuiker. Laat 15 minuten sudderen op matig vuur en roer regelmatig door.
  6. Breng intussen voor de panelle het water met het zout aan de kook. Doe het gezeefde meel in een pan en klop stevig met een garde terwijl je beetje bij beetje het water toevoegt. Zorg dat er geen klontjes in komen.
  7. Voeg het venkelzaad toe. Roer goed door en laat het deeg op zacht vuur in ongeveer 20 minuten gaar worden. Roer regelmatig.
  8. Leg het deeg, wanneer het loslaat van de pan, op een met bakpapier beklede bakplaat. Spreid het met een spatel uit tot een laag van 1 cm dik.
  9. Laat afkoelen. Snijd er stukken uit met een vorm naar keuze. Verhit de olie tot 180 C. Frituur de panelle 2-3 minuten in de olie en keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schep een eetlepel caponata op de panelle en serveer direct.
Uit: Wereldhapjes om te delen van Sophie Dupois-Gaulier.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content