Melanzane sott’olio

  • Moeilijkheid

4 aubergines

2 teentjes knoflook

1 bosje platte peterselie of basilicum

1 à 2 dl Italiaanse witte-wijnazijn

extra vierge olijfolie

1 mespuntje oregano (vers of gedroogd)

1 mespuntje cayennepeper of een beetje verse peperoncino.

Er bestaan verscheidene varianten op deze bereiding, de ene wat zuurder dan de andere, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid azijn.

Klassieke methode: het steeltje van de aubergines verwijderen en de groente in de lengte (voor de langwerpige) of in de hoogte (voor de ronde) in schijven van 7-8 mm dik snijden. In een vergiet leggen en elke laag bestrooien met zout en besprenkelen met een beetje water. Een gewicht op leggen en een tweetal uren laten rusten. Dan de aubergineschijven spoelen onder stromend water, afdrogen en roosteren, 2 minuten aan elke kant (’s zomers heerlijk op de barbecue). Laten afkoelen, kruiden, begieten met azijn en in een bokaal doen. Goed aanduwen om de hoeveelheid olie te beperken.????

Alternatieve methode: uitgaande van dezelfde ingrediënten dompelt men de vooraf uitgelekte aubergines gedurende 10 minuten in een mengsel van 1/3 water en 2/3 azijn. Afdrogen, in een bokaal doen, de specerijen toevoegen en overgieten met olie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content