Luchtige hindia-cake

Close-up of three cactus fruits, ripe, in Galillee © Cactusvijgen

Kan je in ons landje enkele cactusvijgen (ofwel hindia) bemachtigen? Probeer dan eens dit kruidig-zoete gebak.

Kan je in ons landje enkele cactusvijgen (ofwel hindia) bemachtigen? Probeer dan eens dit kruidig-zoete gebak.

Hindia, oftewel cactusvijgen, hier geplukt door henna Menana in de ochtend voordat de zon fel begint te schijnen en ze warm worden. Borstel ze vrij van de stekende naaldjes met een vijgentak of oude borstel, en was ze schoon in een emmer met water. Snijd met handschoenen aan (voor de zekerheid) de schil eraf: snijd eerst de boven- en onderkant eraf. Maak dan een inkeping in de schil en haal voorzichtig de cactusvijg uit de schil. Probeer niet met de vrucht de schil aan te raken. Persoonlijk denk ik dat de lekkerste cactusvijgen uit Noord-Marokko komen en ze ter plekke naturel opgepeuzeld dienen te worden. Maar als je in Nederland cactusvijgen kunt krijgen, maak er dan deze lekkere luchtige cake van. Chefchouen en Tétouan zijn beroemd om hun luchtige hoge sponscake, beter te vergelijken met een chiffoncake dan met onze oma-cake. Hindia naturel en in de cake verwerkt: beide het proberen waard!

Ingrediënten

  • 200 g hindia, gepeld
  • 250 g patentbloem, gezeefd
  • 260 g suiker
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl zoete ras el hanout (of speculaaskruiden)
  • 100 g zonnebloemolie
  • 4 eidooiers (op kamertemperatuur)
  • 1 citroen
  • 250 g eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 1/2 theel. wijnsteenpoeder
  • evt. poedersuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Zet het ovenrooster op 1/3 van de bodem.
  2. Prak de gepelde hindia fijn. Meng in een kom de bloem, 200 gram van de suiker, het bakpoeder en de specerijen. Voeg de olie, eidooiers, hindia en rasp van de citroen toe. Klop met de handmixer of garde tot een glad beslag. Meng in de vetvrije en schone kom van de tafelmixer de eiwitten met het wijnsteenpoeder tot zachte pieken. Voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe tot je stijve pieken hebt. Spatel voorzichtig een kwart van de stijve eiwitten door het beslag tot het net gemengd is. Vervolg met de rest van de eiwitten in porties totdat je een glad beslag hebt.
  3. Schep het beslag in een vetvrije angel-foodcake-pan of tulbandvorm. Vet de bakvorm niet in, omdat anders het beslag niet omhoog kan ‘klimmen’ tijdens het bakken! Haal voorzichtig een mes door het beslag om eventuele luchtbellen uit het beslag te laten ontsnappen. Plaats de cake op het rooster in de oven en bak in 45 tot 50 minuten gaar, of tot dat een satéprikker er droog uit komt.
  4. Haal uit de oven en laat omgekeerd op een taartrooster ongeveer 2 uur goed afkoelen. Haal dan een dunne spatel of een mes langs de zijkanten om de cake voorzichtig los te laten komen van de bakvorm. Stort de cake op een schaal.
  5. Bestrooi met wat poedersuiker en serveer in dikke plakken. Lekker met wat verse plakjes hindia erbij.
Uit: Henna Hanina – Culinaire roadtrip door Marokko, Nadia Zerouali (Nijgh & Van Ditmar, 19,99 euro)© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content