Kort op de bal: 10 recepten voor World Falafel Day

Authentic food of Israel: hummus, falafels, pita bread and fresh fruits. Dark grey background with copy space. Healthy eating concept.
© Getty Images

Elk jaar op 12 juni worden er duchtig kikkererwtenballetjes gerold ter gelegenheid van de internationale falafeldag. Van een aloud familierecept over kikkererwtburgers tot falafel op z’n Grieks: tien recepten voor deze smakelijke feestdag.

Falafel zijn de gefrituurde balletjes of schijven van geplette kikkererwten die in oorsprong Arabisch zijn, maar intussen allang omarmd worden door vegans en vegetariërs wereldwijd. En geef ze maar eens ongelijk. Het gerecht zou dan ook oorspronkelijk uit Egypte komen waar een versie gemaakt van tuinbonen als vleesvervanger diende in de vastentijd. Het geeft tegelijk aanleiding tot een Midden-Oosters conflict: Israël mag het dan wel (net zoals hummus) claimen als nationale schotel, Palestina, Libanon en Syrië gaan er prat op dat zij de Arabische balletjes bedacht hebben. Van witte bonen, linzen en zelfs zoete aardappel tot de enige echte kikkererwten-original uit Leuven: tien recepten voor falafel.

Lees ook: Balspel: 12 verfrissende gerechten met balletjes

Kikkererwten of niet: 10 recepten voor falafel

1. Falafel van chef Abt Marouf 

Chef Abt Marouf van Afalfa in Leuven: “Dit is het basisrecept zoals ik het van mijn familie heb geleerd. Net zoals brood is falafel elke dag anders; de ene keer voeg je wat meer water toe, de andere keer wat minder. Ook de kruiden hoef je niet te precies afwegen, je moet vooral proeven.”

Naar het recept

2. Falafel van zoete aardappel van Julie Van den Kerckhove

Is falafel van zoete aardappel vloeken in de kerk? Deze ovengebakken falafelballetjes zitten in elk geval boordevol smaak, proteïnen en voedingsvezels. Je kunt ze serveren als aperitiefhapje met je favoriete dip of in een snelle wrap met groenten en verse kruiden. 

Naar het recept

3. Falafel van rode linzen

Met deze falafel op basis van rode linzen in plaats van de traditionele kikkererwten kun je helemaal de avontuurlijke toer op gaan. Combineer de balletjes bijvoorbeeld met kimchi en platrood voor een culinaire reis rond de wereld.

Naar het recept

4. Falafel op z’n Grieks: keftedes van kikkererwten en kruiden 

Culi-auteur Georgina Hayden deelt in Grieks! recepten die ze zelf thuis klaarmaakt: ‘Deze kikkererwtenballetjes lijken op falafel, maar geheel in Griekse stijl zit er ook aardappel in waardoor de textuur verandert. Die textuur is hier cruciaal: de balletjes moeten stevig genoeg zijn om te frituren, maar ook weer niet zo glad zijn dat ze geen bite hebben.’

Naar het recept

5. Falafelburgers

Het hoeven niet altijd balletjes te zijn om eer te betuigen aan de falafel. Met zo’n falafelburger met pinda’s en komijn schotel je jezelf een geweldige vegetarische schijf voor, zonder de gevierde kikkererwt te laten vallen.

Naar het recept

6. Kikkererwtburgers met koriander

Mich Baron schreef met Healthy is Funky een kookboek dat je aan een gezondere levensstijl wil helpen. Zo zou je gegarandeerd extra energie halen uit deze falafel style burgers, die ook gewoon erg lekker zijn.

Naar het recept

7. Balletjes van kikkererwten en kasja

Kasja is gegrilde boekweit en vormt een geweldige combinatie met de kikkererwten in deze gezonde veggieballetjes, waar ook nog eens geraspte courgette (extra groente!) in gaat. Serveer ze met wat bladgroen en een muntsaus.

Naar het recept

8. Linzennuggets met sesamsaus 

Deze keer geen balletje en geen burger, wel vegetarische nuggets met een smaakvol sesamsausje. Voor verstokte vleeseters voeg je gewoon nog wat gehakt toe aan het linzenmengsel.

Naar het recept

9. Pimentónburgers van witte bonen van Anna Jones

Deze veganistische burger steekt met kop en schouders boven alle andere uit, of toch als je net zoals chef Jones niet wil dat hij naar vlees smaakt: ‘Ik laat niet graag dingen op andere dingen lijken. Mijn eten moet smaken naar wat erin zit.’ Serveer alles samen op tafel zodat iedereen zelf een burger naar smaak kan samenstellen.

Naar het recept

10. Linzen-cashewburger met mango-komkommerrelish

Ook deze Indiaas geïnspireerde linzenburger – trouw aan de traditie geserveerd met relish en naan – is een smaakvol vegetarisch alternatief voor wie van burgers houdt, maar minder van vlees, of kikkererwten.

Naar het recept

Meer recepten:
– Comfortfood met pit: 10 pikante gerechten 
– Vier de dip: 10 recepten voor hummus
– Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten 
– Past altijd: 30 recepten voor pastasalade 
– Visfavoriet: 10 recepten met zalm 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise