Gegrilde slaharten met nuggets van linzen en kruiden en sesamsaus

Voor 4 personen
Nuggets
  • 250 g linzen uit blik, uitgelekt en gespoeld
  • 2 el kikkererwtenmeel (of ander meel)
  • 2 handen vol verschillende verse kruiden, gehakt (peterselie, basilicum, koriander, bieslook, munt)
  • fijn geraspte schil van 1 citroen (schrob de citroen eerst grondig)
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • vers gemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
  • kokosolie
Sausje
  • 3 el tahin
  • sap van 1/2 citroen
Gegrilde slaharten
  • 3 slaharten, doormidden gesneden
  • 1 el olijfolie
  • handvol peterselie, fijngehakt
  • 1 el sesamzaadjes
  • vers gemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
Bereiding
  1. Maal in een foodprocessor of met behulp van een staafmixer linzen, kikkererwtenmeel, verse kruiden, citroenschil, citroensap en look tot een ruwe massa. Kruid tussendoor met vers gemalen zwarte peper en grof zeezout. Maak met je handen balletjes van de dikke puree en zet ze ruim 20 minuten in de koelkast.
  2. Vermeng intussen de tahin met het citroensap en voeg 2 tot 3 eetlepels water toe om een glad sausje te bekomen. Het vraagt wat geduld: het mengsel zal eerst vaster worden voor het weer vloeibaar wordt.
  3. Verhit voldoende kokosolie in een pan (de bodem moet volledig bedekt zijn), leg de balletjes erin en druk ze aan met een vork. Draai de nuggets om wanneer ze een goudbruin korstje hebben en bak ook de andere zijde tot die krokant is.
  4. Wrijf de slaharten in met olijfolie, vers gemalen zwarte peper en grof zeezout. Verhit een grillpan tot die gloeiend heet is en leg de harten er met de aangesneden kant op. Laat ze onaangeroerd zo’n 3 tot 4 minuten grillen. Omdraaien hoeft niet.
  5. Sprenkel het tahinsausje rijkelijk over de gegrilde slaharten en werk af met wat verse peterselie en geroosterde sesamzaadjes. Serveer er de nuggets en de overschot van het sausje bij.

Tip: wil je ook de vleeseters plezieren, bak dan de helft van het linzenmengel op en voeg bij de andere helft nog 150 gram gehakt, zo krijg je met weinig extra werk zowel vegetarische als gehaktballetjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content