Feest bij oma: 14 klassiekers voor kerst
Rond een gemiddeld miserabel 2024 af met een feestdiner uit betere tijden. Vispannetje of orloffgebraad, gratin of kroketten: kies voor kerst uit tien klassiekers zoals oma ze maakte (en vier aardappelbereidingen voor erbij).
Grote kans dat je oma of overgrootmoeder met kerst een van haar vaste klassiekers op tafel zette. Van zondagse rosbief met groentekrans en kerstkalkoen tot lamsbout of een ander soort gebraad, altijd begeleid door een wedstrijd kroketten eten. Maak het aanrecht vrij voor tien nostalgische gerechten en een trip down memory lane.
Lees ook: Koken voor een grote groep: zo red je het
Kerst à la oma: 10 klassiekers
Tien succesnummers uit oma’s repertoire. Scrol verder naar de perfecte kroketten, gratin, pommes duchesse of puree, of klik hier.
1. Orloffgebraad met zelfgemaakte aardappelkroketten
Dit orloffgebraad werd gemaakt volgens een gekoesterd familierecept dat we hier zomaar openbaar maken. Zelfs de kroketten zijn zelfgemaakt. Doe er je voodeel mee.
2. Rosbief met groentekrans en kroketten
Ooit werd rosbief met groentekrans steevast als hoofdgerecht geserveerd bij alle feesten en op belangrijke zondagen met, uiteraard, alweer kroketten. Hoog tijd voor eerherstel.
3. Kalkoen met kastanjevulling
Het recept voor de vulling werd met grote moeite – want een familiegeheim – ontfutseld aan de jongere generatie. Het zou dus zonde zijn om deze feestkalkoen niet eens zelf uit te proberen.
4. Blanquette van parelhoen
In de bereiding van dit verfijnde stukje parelhoen kruipt een beetje werk en tijd, maar het resultaat is ernaar: een feestelijke en nostalgisch lekkere blanquette.
5. Gebraden lamsbout met tijm en kastanjes
Vul je lamsbout met een mix van spinazie, spek, rozijnen en noten, et voilà : een gerecht waar je (over)grootmoeders en oudtantes trots op zouden zijn.
6. Gebraden eend met sinaasappelsaus
Eend en sinaasappel zijn een winnend duo, dat is al zo sinds een oma dit gerecht bedacht. Serveer er een aardappelgratin bij (zie verder) en je stoefmaaltijd is compleet.
7. Kerstkalkoen gevuld met citroengras
Niets zegt meer feest dan een echte kerstkalkoen. Volgens dit veelbeproefde recept serveer je de feestvogel naast feestelijk bereide bonen, wortelen en ovenaardappelen.
8. Reefilet met veenbessen en bospaddenstoelen
Een klassieker tijdens het wildseizoen, en laat kerst daar toevallig nog middenin vallen. Serveer de reefilets op grootmoeders wijze met witloof en homemade gratin dauphinois (zie verder).
9. Gelakte ham met puree en erwtjes
Op zoek naar een klassieker met een wat modernere twist? Deze gelakte ham met sinaasappelconfituur komt op tafel met romige aardappelpuree en erwtjes met sinaasappelrasp.
10. Vispannetje met pommes duchesse
Het klassieke vispannetje met pommes duchesse kreeg een modern pankokorstje. maar de smaak is authentiek lekker. Verras met lokale vis, zoals omegabaars, schelvis of pladijs.
Feestelijke aardappelen
1. Aardappelsoufflé
Een zondagse aardappelbereiding die je feestklassiekers nog net iets chiquer maakt: een mooie aardappelsoufflé, recht uit de oven.
2. Gratin Dauphinois
Dit is het moment voor gerechten die veel tijd vragen. Zoals gratin dauphinois, de koning onder de gratins. Het geheim zit ‘m in de details, en die kom je allemaal te weten in dit recept.
3. Pommes duchesse
De aardappelkroket heeft een waardige uitdager aan deze hertoginaardappelen. Pommes duchesse ogen dan ook net iets frivoler bij je feestmaal.
4. Aardappelpuree
De ene puree is de andere niet. Volg dit recept en pak uit met de romigste aardappelpuree. Zoals hij moet zijn dus, op de feestdis.
Meer feestelijke recepten:
– Niet mis op de feestdis: 30 recepten met kreeft
– Ferme feestvogel: 30 recepten met kalkoen (en de restjes)
– Eindigen op een hoogtepunt: 60 recepten voor desserts
– Goed begonnen: 35 recepten voor een feestelijk voorgerecht
– De perfecte partystarter: 60 ideeën voor hapjes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier