Feest bij oma: 14 klassiekers voor kerst

High Angle View Hands Of Friends Talking And Eating Traditional Christmas Turkey Dinner At Table With Red Wine And Candles
© Getty Images

Rond een gemiddeld miserabel 2024 af met een feestdiner uit betere tijden. Vispannetje of orloffgebraad, gratin of kroketten: kies voor kerst uit tien klassiekers zoals oma ze maakte (en vier aardappelbereidingen voor erbij).

Grote kans dat je oma of overgrootmoeder met kerst een van haar vaste klassiekers op tafel zette. Van zondagse rosbief met groentekrans en kerstkalkoen tot lamsbout of een ander soort gebraad, altijd begeleid door een wedstrijd kroketten eten. Maak het aanrecht vrij voor tien nostalgische gerechten en een trip down memory lane.

Lees ook: Koken voor een grote groep: zo red je het

Kerst à la oma: 10 klassiekers

Tien succesnummers uit oma’s repertoire. Scrol verder naar de perfecte kroketten, gratin, pommes duchesse of puree, of klik hier.

1. Orloffgebraad met zelfgemaakte aardappelkroketten

Dit orloffgebraad werd gemaakt volgens een gekoesterd familierecept dat we hier zomaar openbaar maken. Zelfs de kroketten zijn zelfgemaakt. Doe er je voodeel mee.

Naar het recept

2. Rosbief met groentekrans en kroketten

Ooit werd rosbief met groentekrans steevast als hoofdgerecht geserveerd bij alle feesten en op belangrijke zondagen met, uiteraard, alweer kroketten. Hoog tijd voor eerherstel.

Sunday roast on dining table, ready to serve
© Getty Images

Naar het recept

3. Kalkoen met kastanjevulling

Het recept voor de vulling werd met grote moeite – want een familiegeheim – ontfutseld aan de jongere generatie. Het zou dus zonde zijn om deze feestkalkoen niet eens zelf uit te proberen.

Close Up Friends Carving And Eating Roasted Turkey At Christmas Dinner Table
Close Up Friends Carving And Eating Roasted Turkey At Christmas Dinner Table © Getty Images

Naar het recept

4. Blanquette van parelhoen

In de bereiding van dit verfijnde stukje parelhoen kruipt een beetje werk en tijd, maar het resultaat is ernaar: een feestelijke en nostalgisch lekkere blanquette.

Blanquette of veal in a creamy sauce in a bowl on the table. vertical view from above
Blanquette of veal in a creamy sauce in a bowl on the table. vertical view from above © Getty Images

Naar het recept

5. Gebraden lamsbout met tijm en kastanjes

Vul je lamsbout met een mix van spinazie, spek, rozijnen en noten, et voilà: een gerecht waar je (over)grootmoeders en oudtantes trots op zouden zijn.

Naar het recept

6. Gebraden eend met sinaasappelsaus

Eend en sinaasappel zijn een winnend duo, dat is al zo sinds een oma dit gerecht bedacht. Serveer er een aardappelgratin bij (zie verder) en je stoefmaaltijd is compleet.

Roasted goose with apples and herbs, a traditional festive Christmas meal.
Roasted goose with apples and herbs, a traditional festive Christmas meal. © Getty Images

Naar het recept

7. Kerstkalkoen gevuld met citroengras

Niets zegt meer feest dan een echte kerstkalkoen. Volgens dit veelbeproefde recept serveer je de feestvogel naast feestelijk bereide bonen, wortelen en ovenaardappelen.

Naar het recept

8. Reefilet met veenbessen en bospaddenstoelen

Een klassieker tijdens het wildseizoen, en laat kerst daar toevallig nog middenin vallen. Serveer de reefilets op grootmoeders wijze met witloof en homemade gratin dauphinois (zie verder).

Naar het recept

9. Gelakte ham met puree en erwtjes

Op zoek naar een klassieker met een wat modernere twist? Deze gelakte ham met sinaasappelconfituur komt op tafel met romige aardappelpuree en erwtjes met sinaasappelrasp.

Naar het recept

10. Vispannetje met pommes duchesse

Het klassieke vispannetje met pommes duchesse kreeg een modern pankokorstje. maar de smaak is authentiek lekker. Verras met lokale vis, zoals omegabaars, schelvis of pladijs.

Naar het recept

Feestelijke aardappelen

1. Aardappelsoufflé

Een zondagse aardappelbereiding die je feestklassiekers nog net iets chiquer maakt: een mooie aardappelsoufflé, recht uit de oven.

Homemade Egg and Cheese Souffle in a Ramekin © Getty Images

Naar het recept

2. Gratin Dauphinois

Dit is het moment voor gerechten die veel tijd vragen. Zoals gratin dauphinois, de koning onder de gratins. Het geheim zit ‘m in de details, en die kom je allemaal te weten in dit recept.

Potato gratin (with cream and butter). Scalloped potatoes or potato bake © Getty Images

Naar het recept

3. Pommes duchesse

De aardappelkroket heeft een waardige uitdager aan deze hertoginaardappelen. Pommes duchesse ogen dan ook net iets frivoler bij je feestmaal.

© Getty Images

Naar het recept

4. Aardappelpuree

De ene puree is de andere niet. Volg dit recept en pak uit met de romigste aardappelpuree. Zoals hij moet zijn dus, op de feestdis.

Mashed potato in cooking pan on wooden table
Mashed potato in cooking pan on wooden table © Getty Images

Naar het recept

Meer feestelijke recepten: 
– Niet mis op de feestdis: 30 recepten met kreeft 
– Ferme feestvogel: 30 recepten met kalkoen (en de restjes)  
– Eindigen op een hoogtepunt: 60 recepten voor desserts 
– Goed begonnen: 35 recepten voor een feestelijk voorgerecht 
– De perfecte partystarter: 60 ideeën voor hapjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content