Kaneelbollentaart met appel

Een superheerlijke kaneelbollentaart voor wie van kaneelbolletjes houdt, en van appeltaart, én van dulce de leche. Deze taart kost wel meer tijd dan de andere in het boek ‘Vruchtentaarten’, maar schrijfster Linda Lomelino vindt het beslist de moeite waard. Als je de taart zonder kaneelbollen wilt maken, kun je het deeg net als anders gewoon uitrollen. Voeg dan wel een extra theelepel kaneel toe aan de vulling.

Voor een taart van ca. 20 cm doorsnee (8-10 porties)
Deeg
  • 250 g bloem
  • 3 el kristalsuiker
  • 1/4 tl grof zeezout
  • 225 g koude gezouten boter
  • 5-7 el ijskoud water
Appelvulling
  • 1 1/4 kg appels
  • 25 g gezouten boter
  • 210 g dulce de leche
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl grof zeezout
  • 4 el maizena
  • 3 el versgeperst sinaasappelsap
Kaneelvulling
  • 75 g gezouten boter, op kamertemperatuur
  • 1 el gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen kardemom
Om te bestrijken
  • 1 ei
  • 1 el melk
  • een mespunt grof zeezout
  • 1-2 el parelsuiker
Bereiding
  1. Deeg: meng de bloem, suiker en het zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan het bloemmengsel. Kneed met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg water toe (begin met een klein beetje en voeg meer toe als het deeg nog te droog is) en roer alles met een vork om. Als je met je vingertoppen een beetje deeg pakt en het valt niet uit elkaar als je erin knijpt, dan is het vochtig genoeg. Wikkel het deeg in plasticfolie, druk het een beetje plat en leg het minstens 1 uur (maar het liefst een hele nacht) in de koelkast.
  2. Appelvulling: schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dunne schijfjes en doe ze in een grote kom. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de appelschijfjes toe, roer af en toe voorzichtig en bak ze 2-3 minuten, tot ze een beetje zacht worden. Voeg de dulce de leche, kaneel en het zout toe. Roer in een kopje het sinaasappelsap door de maizena en giet dit mengsel al roerend bij de appels. Laat ongeveer 1 minuut binden en inkoken. Laat alles afkoelen.
  3. Bakken: Verwarm de oven voor op 225 °C. Meng de boter met de kaneel en kardemom. Neem het taartdeeg uit de koelkast en deel het in twee stukken. Rol het ene deel op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 40 x 35 cm. Bestrijk met de helft van het kaneelmengsel en rol de deegplak vanaf de lange zijde op tot een lange rol. Herhaal met het resterende deeg. Leg de rollen op een snijplank en zet ze 5-10 minuten in de vriezer.
  4. Neem een rol uit de vriezer en snijd er 1 cm dikke plakken van. Bedek de bodem van een taartvorm volledig met de plakken, tot aan de rand. Druk ze tegen elkaar zodat ze één taartbodem vormen. Zet de vorm in de koelkast. Neem de andere rol uit de vriezer en snijd die ook in plakken. Leg ze op bakpapier en rol ze uit, zodat ze elkaar raken. Als de deegrondjes niet aan elkaar willen plakken, bestrijk de randen dan licht met water en duw met je handen de plakken tegen elkaar aan.
  5. Neem de vorm uit de koelkast en schep de appelvulling erin. Bestrijk de rand licht met water en leg de plak van deegrondjes erop; schuif hem met behulp van het bakpapier op de taart. Snijd overhangend deeg weg, maar houd rondom ongeveer 3 cm als je een golvende rand wilt maken. Zet de kaneelbollentaart 15 minuten in de vriezer (zo behoudt de taart tijdens het bakken zijn vorm).
  6. Neem de taart uit de vriezer. Klop het ei los met de melk en het zout, bestrijk de taart ermee en bestrooi licht met parelsuiker. Bak de taart 10 minuten onder in de oven. Verlaag daarna de temperatuur tot 175 °C en bak hem nog 45-50 minuten tot hij goudbruin is. Neem de taart uit de oven en laat geheel afkoelen. Serveer de kaneelbollentaart met vanille-ijs.

Uit: Vruchtentaarten, Linda Lomelino (Forte Culinair).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content