Kalkoen cordon bleu met perzik en papajasaus

  • Moeilijkheid

Een Hoegaarden Grand Cru doet het goed bij visgerechten met een saus maar combineert eveneens uitstekend bij wit vlees en gevogelte. Deze week stellen we een barbecuegerecht voor met kalkoen.

4 dunne kalkoenlapjes

4 plakjes zachte kaas (bijv. chaumes)

varkensnetjes

8 ramboetans of lychees

2 perziken

1 krop eikenbladsla

12 muntblaadjes

Voor de saus:

2 rijpe papaja’s

1 chilipeper

3 eetlepels champagneazijn

1 dl olijfolie of 0,5 dl notenolie

0,5 dl witte wijn

peper en zout

Leg de kalkoenlapjes op het werkvlak en sla ze nog wat platter met de platte kant van een groot keukenmes of een bijl. Bedek ze vervolgens met een plakje kaas, enkele schijfjes perzik en drie muntblaadjes. Vouw de lapjes dicht en verpak ze in een varkensnetje of hou ze bijeen met tandenstokertjes. Laat het vlees 24 uur marineren in vleesmarinade.

Schil een papaja en haal de zaadjes eruit. Snij het vruchtvlees in stukken en maal ze fijn in de keukenmachine. Voeg de azijn, de olie, de witte wijn en een snuifje peper en zout toe en laat verder mixen tot een gladde saus. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de chilipeper en snij in kleine stukjes. Wrijf niet meteen in je ogen, tenzij je de peper te lijf bent gegaan met rubberen handschoenen aan, en lik ook niet meteen na dit pikante werkje aan je vingers. Voeg de chili aan de saus toe voor pit en kleur. Spoel de sla en snij ook de tweede papaja in stukjes. Schil de ramboetans en verwijder de pitten. Meng de vruchten door de sla en voeg indien gewenst wat olie en azijn toe. Gril de drooggedepte kalkoenlapjes zo’n 8 minuten boven een hete kolengloed en vergeet de vuurkruiden niet. Schik het vlees samen met de sla en de saus op een bord.

Tip

Ramboetans lijken qua smaak veel op lychees. Ze zijn wel iets minder geurig.

Variatie

In plaats van chaumes kun je ook belegen kaas of gorgonzola gebruiken. Vooral die laatste maakt het wat pittiger. Ook met mango is de saus heerlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content